Öne Çıkanlar Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka tüketici fiyat endeksi palandöken çin

Birleşik Kamu İş “Hayır” Diyeceğini Açıkladı

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu anayasa değişikliğine ilişkin “hayır” diyeceğini açıkladı. Birleşik Kamu İş Başkanı Hasan Kütük, “Bu anayasa değişikliği ile demokrasinin doğdu bu topraklar 2200 yıl geriye götürülmektedir” dedi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük, iktidarın görev ve sorumluluklarını yasalara uygun yapmalarını sağlamak ve denetlemek görevinin modern toplumlarda meclislerin yanında halkın demokratik örgütlerinin de görevi olduğunu belirterek, “Anayasa değişikliği paketi, her iki anlamda da ciddi biçimde geriye doğru gidişi öngörmektedir” açıklamasında bulundu.

Birleşik Kamu-İş Başkanı Kütük, yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:

“Bu anayasa değişikliği ile Meclisin iktidarı denetleme araçları tamamen elinden alınmakta, siyasal iktidarı ya da bileşenlerinden bazılarını görevden düşürme yetkisi yok edilmekte ve Meclisi fethetme yetkisi tek bir kişiye ve makama verilerek demokrasinin doğdu bu topraklar 2200 yıl geriye götürülmektedir.
Siyasal iktidarın, Cumhuru temsil ettiği ve ‘bağımsız’ olduğu tasavvur edilen Cumhurbaşkanın yok edilmesi, tek bir kişiye ve makama kâğıt üzerinde ‘Cumhurbaşkanı’ adı verilmesi aynı geriye gidişin bir başka somut örneğidir. Bu sistemde adından başka hiçbir niteliği Cumhurbaşkanı olmayan tek bir kişiye dayalı bir makam kurulmakta, meclisin en önemli yetkisi olan halk adına yasama yetkisi de tek bir kişinin ve makamın kararnamelerine bırakılmaktadır.”

Mevcut Anayasada Cumhurbaşkanına bağlı olan Devlet Denetleme Kuruluna idari soruşturma yapma yetkisinin de verildiğini belirten Kütük, “Üstelik idari soruşturma yapma yetkisi tüm kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşları için de geçerli olacaktır. Bu durumda emek ve meslek örgütlerinin mücadelesinden ve bağımsızlığından bahsetmek olanaklı olmayacaktır. Toplumun siyasal iktidarı denetleme-sınırlama-mücadele araçları olan emek ve meslek örgütleri de tek kişinin ve makamın insafına terk edilecektir” ifadelerini kullandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, anayasa değişikliğine karşı bütün demokratik kitle örgütlerini ve yurttaşları göreve çağırdı.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.