Öne Çıkanlar palandöken gündem tbmm chp milliyetçi hareket partisi çin kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri

Çavuşoğlu: Trump YPG’ye Silah Verilmeyeceğini Net Bir Şekilde Söyledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Amerika ile ilişkilerimizi olumsuz anlamda en çok etkileyen konulardan birisi ise FETÖ ve diğer konuların yanında ABD’nin YPG’ye vermiş olduğu silahlardır. En son, bazı zırhlı araçlarında verildiğini de gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız bu rahatsızlığını bir kez daha Sayın Trump’a iletmiştir. Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdi ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceği, esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Leonard She Okitundu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, düzenlenen basın toplantısı sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon konuşması ile ilgili bilgi verdi.  Suriye ile ilgili siyasi çözüme ilişkin Rusya ve ABD’nin de görüşlerinin örtüştüğünü belirten Çavuşoğlu, “Tabii örtüşmeyen konular da var. Biz nasıl Soçi’de YPG’nin Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmasına karşı çıktıysak İran da bu konuya karşı çıkmıştır. Yani oradaki açıklamayı da gördünüz. Terör örgütlerinin burada yer almaması gerektiğini ve özellikle Suriye’nin sınır bütünlüğüne, toprak bütünlüğüne saygı duymayan ve buna karşı olan grupların da bu kongrede yer alamayacağı net bir şekilde zaten belirttik” ifadelerini kullandı.

“YPG’Lİ TERÖRİSTLERİN SURİYE SINIRIMIZDAN İÇERİYE NASIL SIZMAYA ÇALIŞTIKLARI BELGELERLE MEVCUTTUR”

Kongre’ye kimlerin katılacağı konusunda üç ülkenin istişare ederek karar vereceğini belirten Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“YPG’nin böyle bir oluşumda yer almaması gerektiğini çok net bir şeklide Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump’a iletmiştir. Bizim Amerika ile ilişkilerimizi olumsuz anlamda en çok etkileyen konulardan birisi ise FETÖ ve diğer konuların yanında ABD’nin YPG’ye vermiş olduğu silahlardır. En son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız bu rahatsızlığını bir kez daha Sayın Trump’a iletmiştir. Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdi ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceği, esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir. Konuşmanın ileriki aşamalarında, kapatmadan önce bu sözünü teyit etmiştir. Net bir şekilde generalleri ve ulusal güvenlik danışması McMaster’a talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump, Sayın Cumhurbaşkanımıza net ifadelerle söylemiştir. Elbette biz bu ifadelerinden memnuniyet duyduk. Nasıl YPG’ye bugüne kadar silah verildiğinde rahatsızlık duyduysak ve bu silahların nasıl kullanıldığı, PKK’nın eline nasıl geçtiği, YPG’li teröristlerin Suriye sınırımızdan içeriye nasıl sızmaya çalıştıkları ve hangi silahlarla yakalandıkları ve içeriye nasıl girdikleri net bir şekilde elimizde, belgelerle, delillerle mevcuttur.

“VİZE SORUNU PROBLEMİNİN İKİ ÜLKE ARASINDA OLMAMASI GEREKTİĞİNİ TEKRAR VURGULADIK”

Trump’ın YPG’ye bundan sonra silah verilmeyeceğine ilişkin sözünün kendilerini memnun ettiğini belirten Çavuşoğlu, “Bunu uygulamada da görmek istiyoruz. Diğer ikili konularda, samimi bir ortamda, telefonda iki ülke başkanı arasında görüşülmüştür ve en kısa zamanda tekrar görüşme konusunda da teyitleşmişlerdir. Esasen Sayın Cumhurbaşkanımız ile Trump arasında biliyorsunuz hem bir yakın dostluk var hem de sık sık telefonda görüşüyorlar veya uluslararası toplantılarda yine aynı şekilde bir araya geliyorlar. Bu diyalogun devam etmesi de iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi bakımından önemlidir. Artık vize sorununun tamamen kaldırılması konusundaki düşüncemizi de Sayın Cumhurbaşkanımız, Trump’a iletmiştir. Böyle gereksiz bir problemin iki ülke arasında olmaması gerektiğini tekrar vurguladık” şeklinde konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.