Öne Çıkanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi facebook Kara Harp Okulu emniyet 30 Mart 2024 Pazar Gündemi 30 Mart 2024 Pazar Gündem Özeti 30 Mart 2024 Cumartesi Gündem Özeti 30 Mart 2024 Gündem Özeti 30 Mart 2024 Cumartesi Gündemi Gostivar Gostivar Eyüpsultan Kültür Evi Dumlupınar Mahallesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşallah Uçak Gemimizi de Yapacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke güvenliği açısından kritik önemi olan projelerin sayılarının artırarak sürdürüleceğini belirterek, “İnşallah biz, uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız, hiçbir endişe taşımıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tuzla'da, Kınalıada Korveti (4. Milgem) denize indirme töreni ve İstanbul Fırkateyni (5. Milgem) inşa başlangıç töreninde konuştu.

Teknolojik bağımsızlığın öneminin her geçen gün arttığını vurgulayan Erdoğan, “Savunma sanayinde takip eden değil, takip edilen, tüketen değil üreten, yeniye öncülük eden bir üst aşamaya artık geçmemiz gerekiyor” dedi.

“Örtülü Ambargolar”

Herhangi bir alanda muadil ürünler ve projeler arasında mutlaka milli kuruluşların tercih edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Acil ihtiyaçları karşılayacak kadarını dışarıdan temin yoluna gitsek bile planlarımızın omurgası mutlaka milli imkanlara dayanmalıdır. Gerekirse zaman ve maliyet konusunda dahi fedakarlık yaparak bu yolu izlemek mecburiyetindeyiz. Açık konuşuyorum; şayet 15 yıldır bu yöntemi takip etmiyor olsaydık, bugün ülkemize uygulanan örtülü ambargolar sebebiyle terörle mücadelemizi de, sınır dışındaki operasyonlarımızı da yürütemez hale gelmiştik” diye konuştu.

“Savunma Sanayindeki Atılımları Engellemeye Yönelik Tutumlara Müsamaha Göstermeyiz”

Savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firmaların da desteklenmesinin önemine vurgu yapan Erdoğan, şöyle dedi:

“Zaman zaman girişimcilerimizin şevkini, azmini, cesaretini kıran kimi umursamazlıktan, kimi rekabette taraf tutmaktan kaynaklanan ama kimi de buram buram art niyet kokan olumsuzlukların haberlerini alıyorum.

Sebebi ne olursa olsun, Türkiye’nin savunma sanayindeki atılımlarını engellemeye yönelik tutumlara müsamaha göstermemiz kesinlikle söz konusu olamaz. Böyle bir tavır içine girenler, karşılarında bizzat bizi bulurlar. Ülkemiz ve milletimiz için çalışan, bu arada elbette kendisi de kazanan, gerçekten işinin ehli, gerçekten üretken, gerçekten samimi tüm girişimcilerimiz, tüm firmalarımız yanlarında olduğumuzu bilmelidir.”

“10 Adet Projemiz Daha Var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl savunma sanayi alanında 5 milyar dolarlık üretim ve 1,6 milyar dolarlık ihracat gücüne erişilmesine rağmen henüz hedeflerin çok gerisinde olunduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

“2023 yılında savunma sanayinde dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen bir ülke olarak, adımları daha hızlı atmamız gerekiyor. Askeri gemi inşası, hele hele denizaltı inşası, savunma sanayi alanında iftihar verici başarıları ortaya koyduğumuz bir alandır. Ülkemiz hali hazırda dünyada bir savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyor. Tamamen milli olarak tasarlanmış Milgem projesinde, yüzde 65’in üzerinde bir yerli katkı oranı sağlandı. Milgem projeleri, artık süre itibariyle daha da kısa zamanlarda gerçekleşme fırsatını bulacaktır.
Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan sorunlar, milli savunma sanayimize gösterdiğimiz özenin ne denli doğru olduğunu gösteriyor. Burada olduğu gibi, ülke güvenliğimiz açısından kritik önemi olan projelerin sayılarını artırarak sürdüreceğiz. Savaş gemileri konusunda özel sektör ve askeri tersanelerde tamamlamış olduğumuz 14 adet projemiz bulunuyor. Önümüzdeki senelerde sözleşmesi imzalanacak 10 adet projemiz daha var. Tüm bu gelişmeler, ülkemizin bulunduğu bölgede gelişen tehditlere karşı denizcilik alanında geliştirdiğimiz çözümlere verdiğimiz önemin ifadesidir. İnşallah biz, uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız, hiçbir endişe taşımıyorum.
Yeri tasarım, inşa ve katkı payını artırarak, bu alanda faaliyet gösteren tüm paydaşlarla beraber askeri gemi inşa sektöründe ülkemizi dünyanın ilk sıralarına taşımayı hedeflemeliyiz. Geldiğimiz noktada artık uçak gemisi gibi bu alanın zirvesi olan projeler dahi bizim için uzak bir hayal olmaktan çıkmıştır. Savunma sanayi ihtiyaçlarımızı karşılamak için geliştirilecek çözümlerde ortak akıl birliğini sağlayarak, askeri gemi inşa sektöründe orijinal ürünleri ortaya çıkaracak bir sürece girdiğimize inanıyorum.”


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.