Öne Çıkanlar gündem palandöken çin Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri chp haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin Akkuyu Nükleer Santrali’nin Temelini Attı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mersin’de yer alan Akkuyu’ya video konferans yoluyla bağlanarak nükleer santralin temelini attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Putin’in katılımıyla Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma töreni, video konferans yoluyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti.  “Türk dostlarımız” diyerek konuşmasına başlayan Putin, projenin son derece önemli olduğunu belirterek, “Bugün sadece Türkiye’de ilk nükleer santralin inşasına başlamıyoruz, biz Türkiye’nin nükleer iş sektörünü kurmaktayız, yeni bir sektör oluşturuyoruz” dedi.

Putin, projenin Türkiye’nin ekonomisinin gelişimi için yeni bir basamak olacağını ifade ederek, “Rusya Federasyonu, nükleer sektörde lider bir ülke ve bu santralin kurulmasında önde gelen çözümler ekonomik açıdan olumlu teknolojiler uygulanacak. Biz kendi sektörümüzde bu teknolojileri uyguluyoruz” dedi

-“TÜRKİYE’NİN ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 10’UNU SAĞLAYACAK”-

Putin, Akkuyu Nükleer Santrali projesinde güvenlik standartlarının en yüksek seviyede ve çevre dostu olacağını belirtti. Putin, bu santralin devreye girmesiyle Türkiye’nin bilim ve teknoloji potansiyelini de arttıracağını kaydederek, “Türk tüketicilerine hem ucuz hem temiz elektrik enerjisi sağlayacaktır. Uzmanların görüşlerine göre santral, Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 10’unu sağlayacak. Özellikle şunun altını çizmek istiyorum Rus ortaklar aktif bir şekilde Türkiye’nin küçük ve orta ölçekli işletmeleri bu projelere katılmak için teşvik etmek istiyor. Siparişlerin büyük bir bölümü Türkiye’de Türk şirketleri tarafından alınacaktır” diye konuştu.

350’yi aşkın Türk şirketinin potansiyel tedarikçi listesine dahil olmak istediğini belirten Putin, “Akkuyu projesiyle hem Türkiye’de hem de Rusya’da yeni iş yerleri kurulacaktır böylelikle yüksek gelirli uzmanlar yetiştirilecektir.  Yüksek kalifiyeli uzmanların yetiştirilmesinde de iş birliği yapmak niyetindeyiz. Daha önce bundan bahsedildi Rus üniversitelerinde 220’yi aşkın Türk öğrencisi nükleer enerji alanında ihtisas alıyor ve okudukları üniversite dünyanın nükleer sektöründe önde gelen üniversitelerinden bir tanesidir. Bu mezunlara Akkuyu Nükleer Şirketi’nde istihdam edilmek üzere tekliflerde bulunduk” şeklinde konuştu. Putin, son derece iddialı bir hedefin olduğunu kaydederek, “2023 senesinde ilk enerji bloğunun devreye girmesini sağlamak istiyoruz” dedi.

-“2023'TE TÜRKİYE NÜKLEER ENERJİ KULLANAN ÜLKELER AİLESİNE GİRECEK”-

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gerek Türkiye’nin kalkınması gerekse Rusya Federasyonu ile enerji iş birliği adına tarihi bir an olduğunu ifade etti. Erdoğan, Türkiye’nin Rusya Federasyonu ile birçok stratejik projeyi de hayata geçirdiğini dile getirerek, ülkelerin “Suriye’deki terör tehdidini” bir an önce sona erdirilmesi noktasında da yakın iş birliği içinde olduğunu söyledi.

Türkiye’nin güvenli, sürdürülebilir enerjiye sahip olacağı bir gelecek için nükleer enerjinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: 

“Dünyada 31 ülke kullandığı elektriğinin önemli bir bölümünü faaliyette olan 450 nükleer santralden elde ediyor. Halen 16 ülkede 55 nükleer santralde inşa halindedir. Bugün temelini attığımız Akkuyu ile bu sayı 56 oluyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler ailesine dahil olmuş olacaktır. Böylece cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılını enerji alanında da tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız. Akkuyu, tüm üniteleriyle devreye girdiğinde, tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecektir. Böylece, halen ağırlıklı olarak petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha sağlıklı hale getirmiş olacağız. Karbondioksit salınımı bulunmayan nükleer santraller temiz bir enerji kaynağıdır. Dolayısıyla bu santral enerji güvenliğimize katkı sağlarken aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadelede de önemli bir rol oynayacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.