Öne Çıkanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi facebook aylin nazlıaka tüketici fiyat endeksi cumhurbaşkanı 5 Ocak 2024 Cuma Gündemi 7 Aralık 2023 Gündem Özeti 6 Ağustos 2022 Gündemi 4 Ağustos 2022 31 Temmuz 2022 Pazar Gündem Özeti 4 Milyon TLlik Büyük İkramiye Tam Bilete Çıktı 4 milyon TLlik büyük ikramiye hangi numaraya çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yargı Kuruluşları Reformunu Onayladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6723 sayılı "Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı kanuna göre, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay üyelerinin üyelikleri sona eriyor. Vekalet edenler hariç Danıştay Başkanı, başsavcısı, başkanvekili ve daire başkanı olarak görev yapanların Danıştay üyelikleri ise sürecek.

Üyelikleri sona erenlerden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) seçilenler arasından HSYK'ca, Cumhurbaşkanı tarafından seçilenler arasından Cumhurbaşkanınca, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 gün içinde Danıştay üyesi seçimi yapılacak. Üyeliğe seçilemeyenler başka görevlere atanacak. Üyelikleri devam edenlerle yeni üyeler 12 yıl görev yapacak.

Bir isim iki kez Danıştay üyesi olamayacak. Yeni kanunla Danıştay'da daire sayısı 17'den 10'a düşüyor. Kanun Yargıtay'da da düzenlemeler getiriyor. Yargıtay'da 46 olan daire sayısı 24'e düşürülecek, üyeler 12 yıl görevlerinde bulunacak. Hukuk ve ceza dairelerinin sayısı da 12'ye iniyor.

Bir üye, iki kez Yargıtay üyesi seçilemeyecek. Görev süresi sona erenler başka görevlere atanacak.
Kanuna göre hakim ve savcı adaylarının gireceği yazılı sınav, Adalet Akademisinde ders veren öğretim elemanları arasından seçilen başkan ile 4 asıl ve 2 yedek üyeden oluşan kurul tarafından yapılacak. Yazılı sınavdan 70 ve daha yüksek puan alanlar başarılı kabul edilerek, sözlü sınava alınacak. Yazılı sınavda başarı gösteremeyenlere iki ay içinde bir sınav hakkı daha tanınacak. Kazananlar sözlü sınava tabi tutulacak.

Kanun uyarınca terör suçlarına ildeki ağır ceza mahkemesi bakacak. Daha önce bu suçlardan açılmış davalar ise eski mahkemelerinde devam edecek.
Torba yasa kayyum atanan şirketlerin ya da yönetim organının yetkilerini, ortaklık paylarını ve paralarının idare etme yetkilerini bu organa veriyor. Kayyumlara karşı açılan davalar  devlete açılmış sayılacak, tazminatı devlet ödeyecek ancak görevini kötüye kullanan kayyumlara bu ödeme rücu edilecek.
Kanun Resmi Gazete'de yayımlandığında yürürlüğe girecek.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.