Öne Çıkanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi facebook aylin nazlıaka tüketici fiyat endeksi cumhurbaşkanı 5 Ocak 2024 Cuma Gündemi 6 Ağustos 2022 Gündemi 4 Ağustos 2022 31 Temmuz 2022 Pazar Gündem Özeti 400 Milyon Turist 40 Yaş Üstü Kadınlarda Bu 8 Belirtiye Dikkat 6 Eylül 2020 Gündemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Göreve Başlama Programı Yoğun

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın edeceği yemin ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçecek. Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda yemin edecek, ardından da Anıtkabir’i ziyaret edecek. Beştepe’de düzenlenen törene katılacak olan Erdoğan, basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki törene çok sayıda devlet başkanı ve üst düzey yetkili katılacak. Erdoğan’ın göreve başlaması dolayısıyla Beştepe’deki törende 101 pare top atışı gerçekleştirilecek.

Türkiye bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiyor. 24 Haziran seçimlerinden galip çıkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda bugün edeceği yemin ile resmen göreve başlayacak ve parlamenter demokrasi sona ererek başkanlık sistemine geçilecek. Ankara bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan için düzenlenen bir dizi törene sahne olacak. Erdoğan ilk olarak yemin etmek üzere TBMM’ye gidecek. Meclis’in en yaşlı ikinci üyesi sıfatıyla TBMM Geçici Başkanlığı görevini yürüten İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ve AK Partili Hakkı Köylü tarafından karşılanacak olan Erdoğan, mazbatasını Yılmaz’dan alıp saat 16.30’da TBMM Genel Kurulu’nda yemin edecek.

BEŞTEPE TÖREN İÇİN HAZIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin töreninin ardından saat 17.15’te Anıtkabir’e geçecek. Erdoğan burada Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakacak, saygı duruşunda bulunacak ve şeref defterini imzalayacak. Anıtkabir ziyaretini Beştepe’de düzenlenecek tören takip edecek. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne Süvari Birliği eşliğinde giriş yapacak ve Mehter Marşı ile karşılanacak. Erdoğan’ın saat 18.00’de Beştepe’ye girişi esnasında 101 pare top atışı yapılacak. Aynı dakikalarda Kara, Hava ve Deniz Komutanlıklarına bağlı ordu komutanlıklarında da 101 pare top atışı gerçekleşecek. Külliye’deki tören hazırlıkları dün akşam saatleri itibariyle tamamlandı. Beştepe’nin ön bahçesine binlerce tören davetlisi için sandalyeler yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan Twitter’dan, “Misafirlerimiz için hazırız...” ifadesiyle tören alanını gösteren bir fotoğrafı paylaştı. Törene katılacak davetlilere bastırılan hatıra parası dağıtılacak ve tören gününe özel pul bastırılacak. Bastırılan hatıra paralarının bir kısmı tedavüle sokulacak.

BARZANİ’DEN REFERANDUM KRİZİ SONRASI İLK ZİYARET

Beştepe’deki törene toplumun farklı kesimlerinden binlerce davetlinin yanı sıra 22 devlet başkanı katılacak. Devlet Başkanları arasında Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad El Sani, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı gibi isimler yer alıyor. Öte yandan Devlet Başkanı Yardımcısı, Parlamento Başkanı, Özerk Bölge Başkanları gibi üst düzey 28 isim de törene iştirak edecek. Bu isimler arasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Afganistan Cumhurbaşkanı İkinci Yardımcısı Server Daniş, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, Kongo Cumhuriyeti Meclis Başkanı Isidore Mvouba, Rusya Federasyonu Başbakanı Dmitry Medvedev, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama bulunuyor. Barzani’nin törene katılımı IKBY bağımsızlık referandumu krizinden sonra gerçekleşecek ilk temas olması ile dikkat çekiyor. Öte yandan, İtalya Eski Başbakanı Silvio Berlusconi, Almanya Eski Şansölyesi Gerhard Schröder, Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi Erdoğan’ın özel davetlisi olarak Beştepe’ye gelecek.

YENİ KABİNENİN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan törene katılacak misafirler onuruna saat 19.30’da akşam yemeği verecek. Ayrıca Erdoğan, saat 19.30’da basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın toplantısında yeni kabinesini açıklaması bekleniyor. Öte yandan, bugün Erdoğan’ın bir numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini yayınlaması ve Bakanlıkların yeni yapısını oluşturması öngörülüyor.

PROTOKOL YOLU TÜRK BAYRAKLARI İLE DONATILDI

Başkent Ankara’da tören hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. Tören için Türkiye’ye gelecek devlet başkanları ve üst düzey temsilciler için “hoşgeldiniz” billboardları hazırlanarak protokol yolundaki çeşitli noktalara yerleştirildi. Külliye çevresi, TBMM çevresi ve protokol yolu Türk Bayrakları ile donatıldı. Ayrıca belediye işçileri ve araçları, temizlik faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.

BAZI YOLLAR TRAFİĞE KAPATILACAK

Erdoğan için yapılacak tören nedeniyle Ankara’da bazı yollar trafiğe kapatılacak. Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, bugün saat 16.00’da İnönü Bulvarı -Genelkurmay Kavşağı ile Atatürk Bulvarı arası- kademeli olarak kapatılacak. Saat 16.50’de İnönü Bulvarı, Akdeniz Caddesi, Gençlik Caddesi kademeli olarak kapatılacak. Saat 17.40’ta Alparslan Türkeş Bulvarı kademeli olarak kapatılacak. Külliye’deki tören başlamadan önce, Çiftlik Kavşağı Cumhurbaşkanlığı Bulvarı istikameti girişi, Silahtar Caddesi ve Ankara Bulvarının Cumhurbaşkanlığı Bulvarına giriş noktaları tören sonuna kadar araç trafiğine kapatılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.