Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka tüketici fiyat endeksi çin öğrenci cumhurbaşkanı 5 Ocak 2024 Cuma Gündemi 7 Aralık 2023 Gündem Özeti

Rektör Adayı Öğrencisine "Terörist" Dedi

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektör adayı Prof. Dr. Mehmet Birey, adayı olduğu üniversite ve üniversitenin öğrencilerini hedef gösterdi.  Rektör adayı, muhafazakâr yayınları ile bilinen haber sitesi Haber Vaktim’e verdiği röportajda öğrencilere defalarca “terörist” nitelemesinde bulundu.

Haber Vaktim’e röportaj veren Rektör Adayı Birey, defalarca okulu ve öğrencilerini hedef gösterdi. Birey, 8 Temmuz 2016’da yayımlanan haberde üniversite ve öğrencilerine çok ağır ithamlarda bulundu.

Üniversite Yönetimini Sorumlu Tuttu

Rektör adayının iddiasına göre, kendisi AÜ’ye sızma teknikleriyle girdi. AÜ’nün “mili ve manevi değerlere” önem vermeyen bir yer olduğunu iddia eden Birey, “Bilimsel birikim, liyakat, işini ehline vermek, insanları ötekileştirmemek gibi değerlere önem vermediler”  açıklamasında bulundu. Rektör adayı olduğu üniversiteyi ve öğrencilerini hedef gösteren Birey, açıklamalarında kullandığı ayrımcı dili arttırarak, “PKK için Ankara Üniversitesi cennettir” ifadelerini kullandı. Birey, iki hafta önce yapılan İletişim Fakültesi’nin mezuniyet törenine Rektörlüğün gitmemesini eleştirirken, “Bu işin bir numaralı sorumlusu PKK örgütüne yüz veren yönetimdir” ifadeleriyle AÜ rektörlüğünü suçladı.

“Çocukların bir ayağı üniversitede bir ayağı dağda”

Birey, röportajının devamında öğrencilerinin “PKK’yla bağlantılı” olduğunu ve haklarında ciddi bir işlem yapılmadığını iddia ederek,  YÖK’e “Terör örgütüyle ilişkisi olan öğrenci ve akademisyenler hakkında adli soruşturma yapılmalı” çağrısında bulundu. Birey, şu ifadeleri kullandı:

“Ankara Üniversitesi’nde bir kere PKK üyelerine soruşturmalar hiç ciddi şekilde yapılmıyor, göstermelik soruşturmalar yapılıyor. PKK’yla bağlantısı olduğu açık olan çocuklar, kınama cezası alarak biraz okuldan uzaklaştırılıyor, sonra tekrar devam ediyorlar. Disiplin soruşturmasından çok terör örgütüyle ilişkisi olan öğrenci ve akademisyenler hakkında adli soruşturma yapılmalı. PKK Ankara Üniversitesi’nde bazı öğrencilerin okumasını kısıtlıyor. En önemli özgürlük eğitim özgürlüğüdür, bunu Ankara Üniversitesi’nde görmek zor. Çocukların bir ayağı üniversitede bir ayağı dağda.”

Birey, Jüriyi De Tehdit Etmiş

Redaktif.com’un haberine göre Birey, 1996 yılında girdiği doçentlik sınavında jüri üyesi hocaları da tehdit etti.  Tutulan tutanağa göre, “Bunun hesabını sizden sorarım” dediği jüri üyeleri, bir daha Birey’in sınavında görev almak istemedi. Tutanakta, Birey’in, “Ben çıkıyorum kararınızı değiştirin, ben bu işe hayatı koydum” ifadeleri yer aldı.

Hedef Göstermeler İlk Değil

Ankara Üniversitesi, daha önceleri de suçlamalara maruz kalmıştı. Yeni Akit, Haber Vaktim ve Vahdet gazetesi, birçok haberinde Siyasal Bilgiler Fakültesi ve İletişim Fakültesi’ni, öğretim elemanlarını hedef göstermişti.

Vahdet, SBF final sınavında sorulan soruyu “PKK rezaleti” ve “Skandal soru” başlığıyla vermişti. Yeni Akit ise, 17 Ocak 2016 tarihli gazete manşetinde “Uzatmayın, atın bu adamları” diyerek Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden bazı öğretim elamanlarını hedef göstermiş ve akademisyenleri “diplomalı sapkınlar” olarak nitelendirmişti.

İLEF hocası Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybetmeden 5 ay önce Yeni Akit bir haber yapmış ve Kışlalı’nın üzerine çarpı atılmış fotoğrafını manşetten vererek hedef göstermişti.

"Mesleğimizin Onuruna Sahip Çıkalım"

Yeni Akit’in 2013 yılı Ocak ayında İLEF’i ve Akademisyenleri hedef alan haberlerine karşı İLEF’li öğrenciler ve mezunlar tepkilerini dile getirmişti. Öğrenciler açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Gazete; karalama, hedef gösterme, kan döktürme, nefret üretme merkezi değil, kamuoyunu aydınlatma aracıdır. Mesleğimizin onuruna sahip çıkalım. Karalayıcı metinleriyle bilinen Yeni Akit’e göz yummayalım.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.