Öne Çıkanlar gündem palandöken çin Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri chp haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook

TBMM Başkanı Kahraman'dan Laiklik Açıklaması

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “Konuşmamın bütününde laikliğin tanımının yapılması gerektiğine vurgu yaptım” dedi.

TBMM Başkanı Kahraman, İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Yeni Anayasa, Yeni Türkiye’ konulu sempozyumunda sarf ettiği sözlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yeni anayasayla ilgili şahsi düşüncelerini ifade ettiğini vurgulayan Kahraman, “Konuşmamın bütününde laikliğin tanımının yapılması gerektiğine vurgu yaptım” ifadesini kullandı.

Kahraman, laiklik hakkında “Bu kavram siyasi hayatımızda ve yargısal uygulamalarda bireysel ve toplumsal hak ve özgürlükleri sınırlayıcı, yok edici bir araç olarak kullanılmıştır ve ciddi mağduriyetlere yol açmıştır. Bu haksızlıkların en temel sebebi laiklik kavramının tanımının yapılmamış olmasıdır” dedi.

“LAİKLİK ÖZGÜRLÜK VE TOPLUMSAL BARIŞ İLKESİDİR”

Anayasada Türkiye’nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun belirtildiğini ancak laikliğin tanımının yapılmadığını vurgulayan Kahraman, bu nedenle din ve vicdan hürriyeti kavramlarının da “tartışmaların ortasında” yer aldığını kaydetti.

“Yersiz, lüzumsuz ve halkı kamplaştırıcı tartışmaların önüne geçmek için, laiklik kavramı, kötü niyetli yorumlara yol açmayacak şekilde, açık ve net bir biçimde tarif edilmeli, istismar edilmesinin önüne geçilmelidir” diyen TBMM Başkanı Kahraman, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Esasında; laiklik her türlü din ve inanç mensuplarının ibadetlerini özgürce icra etmelerini, dini kanaatlerini açıklayıp bu doğrultuda hayatlarını tanzim etmelerini güvence altına alır. Bu bakımdan laiklik, özgürlük ve toplumsal barış ilkesidir.”

-DİNDAR ANAYASA-

“Dindar Anayasa” hakkında saf ettiği sözleri de açıklayan Kahraman, şunları kaydetti:

“’Anayasanın dindar olması’ beyanımdaki kastım; hiçbir ayrım yapmaksızın din ve vicdan özgürlüğünün anayasamızın lafzi ve ruhu ile güvence altına alınmasını sağlamayı temenni etmektir. Laikliğin farklı inanç gruplarına sağladığı hürriyetlerin mevzuatta yer bulması, devlet ve milleti karşı karşıya getirmeyen bir laikliğin tarifi ve tatbikatı yeni anayasada olmalıdır. Konuşmamın bu şekilde anlaşılması, aklın, mantığın ve sağduyunun gereğidir. Farklı değerlendirmelere konu yapılmasının ise masum bir tavır olmayacağı açıktır. Milli mücadelenin en mühim kazancı olan Cumhuriyetimizin ilanihaye yaşayacağı inancı içinde kamuoyuna duyurulur.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.