“Türkiye Cumhuriyeti’nin Nefesini Enselerinde Hissetmeye Devam Edecekler”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yurt dışında yapılan FETÖ operasyonları hakkında, “İlgili kurumlarımızın operasyonları hiç ara vermeden devam edecek. Türkiye Cumhuriyeti devletinin nefesini enselerinde hissetmeye devam edecekler. Bundan hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Her an her yerde her şey olabilir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Sayın Bahçeli’nin dün yaptığı açıklama memnuniyet verici. İttifakın ruhuna sadık bir şekilde seçimlere doğru planlar yaptıklarını göstermesi açısından bu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın toplantısı düzenledi. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Kalın, Soçi Mutabakatı hakkında, “İlgili birimlerimiz çalışmalarını sahada yürütüyorlar. İmzalandığı gün itibariyle uygulamaya başlandı. Bunun operasyonel detayları, ayrışmanın nasıl yapılacağı, silahlardan arındırılmış alanın nasıl oluşturulacağı, terör unsurlarının nasıl pasifize edileceği konuları da MİT, TSK, Özel Kuvvetler koordinasyon içerisinde Ruslarla bunu sahada çalışıyorlar. Terör unsurlarının ayrıştırılması bizim için de önem arz ediyor. Türkiye ne sınırında ne sınırının güneyinde veya bir başka noktasında herhangi bir terör yapılanmasına müsaade etmez. Biz bunu Cerablus’ta, Afrin’de İdlib bölgesinde gösterdik” dedi.

“FAALİYETLERE MANİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Menbiç kent merkezi ile Fırat Kalkanı Harekat alanı arasında kalan bölgede ABD unsurları ile 48’inci koordineli-bağımsız devriye faaliyetini gerçekleştirdiğini anımsatan Sözcü Kalın, “Ortak devriye için çalışmalar tamamlanmak üzere. Bunu TSK Amerikalı mevkidaşları ile sahada koordine ediyorlar. Çok yakın biz zamanda da müşterek eğitim-devriye faaliyetleri başlayacak. Faaliyetlere mani bir durum söz konusu değil. Yaşanan bir takım gecikmeler oldu fakat bir gerçek bunu da muhataplarımıza TSK üzerinden düzenli bir şekilde iletmeye devam ediyoruz. 90 günlük bir takvim konmuş idi, bunun daha fazla geciktirilmeden hayata geçirilmesi hem güven ilişkisinin test edilmesi açısından hem de sahadaki durumun kontrol altına alınması açısından büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

“SUÇLAR CEZASIZ KALMAYACAKTIR”

MİT, TSK ve Özel Kuvvetlerin yurt dışında yürüttüğü operasyonlara değinen Kalın, “Yurt dışı operasyonları kararlılıkla devam edecek bunalar hem BM 51 maddesi, hem Türkiye’nin güvenlik çıkarları çerçevesinde bugüne kadar uygulandığı gibi bundan sonra da kararlı bir şekilde uygulanmaya devam edecek. Reyhanlı hadisesinde olduğu gibi 1-3-5 yıl sonra da olsa Türkiye’ye karşı suç işleyenler mutlaka ama mutlaka adaletin önüne çıkartılacaklardır. Buradan bütün terör örgütlerine açık ve net bir uyarı olarak ifade etmek istediğimiz bir husustur. Hangi terör örgütü hangi yöntemi kullanırsa kullansın, kimle sahada işbirliği yaparsa yapsın Türkiye’ye karşı işlediği suçlar karşılıksız-cezasız kalmayacaktır” dedi.

“ORAYA POZİTİF BİR GÜNDEMLE GİDİYORUZ”

Önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap edeceğinin altını çizen Kalın, Erdoğan’ın küresel barış, insani krizler, adaletsizlik, eşitsizlik gibi konulara değineceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’ta yoğun temaslarda bulunacağını ifade eden Kalın, Amerika’daki Türkiye vatandaşları ile de bir araya gelineceğini söyledi. Erdoğan’ın Amerika ziyaretinin ardından Almanya’ya geçeceğini belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Biz bu ziyarete son derece olumlu yaklaşıyoruz, Almanya ile ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi için önemli bir vesile olarak görüyoruz. Oraya pozitif bir gündemle gidiyoruz” açıklamasında bulundu.

“TAKVİYE DEVAM EDECEK”

İdlib’de oluşturulan gözlem noktalarına takviye yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorulan soruya yanıt veren Kalın, “Şu adamada gözlem noktalarının takviye edilmesi, güçlendirilmesi, ihtiyaçlarının karşılanması konusunda faaliyetler aynen devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Sayıyla ilgili değil ama takviye noktasında gerekli adımlar bugüne kadar atıldığı gibi bundan sonra da atılmaya devam edecek” dedi.

“BÜTÜN ADIMLAR ATILACAK”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İdlib’de bulunan radikal grupların nasıl ayrıştırılacağı yönündeki soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Mutabakatta ortaya konan hedeflere ulaşmak için gereken bütün adımlar atılacak. Bunun yolu ikna olur, pasifize etmek olur, başka yöntemler olur, ne gerekiyorsa çünkü biz ne o bölgede ne kendi sınırımızda herhangi bir terör unsurunun bulunmasına asla müsaade etmeyiz. Orada bizim amacımız sivilleri korumak, çatışmasızlık bölgesi sınırlarını muhafaza etmek, ılımlı muhalifleri korumak ve onların siyasi süreç içerisinde kalmasını devam etmesini sağlamak. Ilımlı Suriye muhalefetinin korunması, desteklenmesi ve güçlendirilmesi büyük önem arz ediyor. Masaya kimin oturacağını sahadaki bu gelişmeler belirliyor. Terörle mücadele adı altında onları ortadan kaldırmaya ya da güçlerini kırmaya dönük adımların kabul edilemez olduğunu biz ifade ettik. İdlib mutabakatının en önemli yönlerinden bir tanesi de bu. Bir taraftan insani bir kriz önlendi ama bir tarafta da devam eden siyasi süreçlerin önünün tıkanması engellenmiş oldu.”

“CİDDİ BİR ENDİŞE KAYNAĞI”

ABD ile yapılan Münbiç yol haritası anlaşmasının önemli olduğunu, buna sadık kalarak gereğini yapacaklarını kaydeden Kalın, “Eşzamanlı olarak Amerikan yönetiminin YPG ve PYD ile angajmanının devam ediyor olması bizim için ciddi bir endişe kaynağıdır. Buradan tekrar bunu duyurmak istiyoruz. Bir taraftan Münbiç yol haritasını uygularken öbür taraftan YPG-PYD’ye her türlü silah, finans, siyasi, medya desteğinin verilmeye devam etmesi kabul edilemez. Çünkü PYD-YPG’ye verilen her destek doğrudan ya da dolaylı olarak PKK’ya verilmiş bir destek demektir” diye konuştu.

“FETÖ’NÜN RAHAT NEFES ALMASINA TÜRKİYE CUMHURİYETİ İZİN VERMEYECEK”

MİT’in yurt dışında yaptığı operasyonların devam edip etmeyeceğine ilişkin sorulan soruyu cevaplandıran Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Bu Amerika olur, başka yerler olur FETÖ’nün yuvalandığı başka bölgeler olabilir buralara dönük ilgili kurumlarımızın operasyonları hiç ara vermeden devam edecek. Türkiye Cumhuriyeti devletinin nefesini enselerinde hissetmeye devam edecekler. Bundan hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Her an her yerde her şey olabilir. Bu konuda çok net Cumhurbaşkanımızın talimatının olduğunu ilgili birimlerimizin de bu konuda son derece profesyonel çalışmalar yaptığını ifade edeyim. Daha önce Kosova’da olduğu gibi benzer operasyonlar olabilir. Başka ülkelerde olabilir. FETÖ’nün rahat nefes almasına Türkiye Cumhuriyeti izin vermeyecektir bunu herkes bilsin” dedi.

“MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ”

Kalın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yerel seçimlere dönük yaptığı ittifak açıklaması hakkında, “Sayın Bahçeli’nin dün yaptığı açıklama memnuniyet verici. İttifakın ruhuna sadık bir şekilde seçimlere doğru planlar yaptıklarını göstermesi açısından bu açıklamayı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

“POLEMİKLER ÜRETMEYE GEREK YOK”

Bahçeli’nin Katar’dan hediye edilen uçağa ilişkin yaptığı, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti hediye kabul etmez” açıklaması hakkındaki görüşü sorulan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şu cevabı verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın da gazetecilere yaptığı açıklama vardır bu uçak meselesiyle ilgili. Burada Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütçesinden çıkan bir lira bile söz konusu değil. Alınan uçak kimsenin şahsi malı değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin filosuna konmuş bir uçaktır. Bu Türkiye ile Katar arasındaki iyi ilişkilerin bir göstergesi olarak değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Bunun üzerinden yeni polemikler üretmeye bizce gerek yok. Sayın Bahçeli’nin görüşünü saygıyla karşılıyoruz elbette ama bu dediğim gibi Türkiye Cumhuriyeti envanterine girmiş bir uçaktır. Diğer uçaklar nasıl hizmet ediyorsa o da o şekilde hizmet edecektir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.