Öne Çıkanlar ırak terörist pkk fetö cumhurbaşkanı erdoğan ICBC) Asena TarımGFE spk tsk tbmm İsrail

2020 Yılı TÜBA Ödülleri Açıklandı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen; TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri, TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ve TÜBA-TESEP’ten (Bilimsel Telif Eser) oluşan “TÜBA Ödülleri” sahiplerini buldu. Ödüllerin tümünün, ilerleyen günlerde belirlenecek tarihte, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sahiplerine tevdi edilmesi planlanmaktadır.

Akademi’nin gelenekselleşen ödüllerinin hakem değerlendirme süreçlerinin titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker  şu şekilde konuştu: “Üç farklı kategoride dört bilim insanı TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü’ne, dört farklı alanda ve ayrıca bu yıla özgü olmak üzere kutup çalışmaları alanında da dört bilim insanı dahil toplam 31 bilim insanı TÜBA-GEBİP Ödülü’ne ve sekiz eser  de TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. Bilim insanlarımızın ülkemize ve insanlığa katkılarının ödüllendirilmesi, başarılı çalışmalarıyla genç nesilleri bilim insanlığına  özendirilmeleri; ülkemizin geleceği, milli ve yerli üretimimiz ve tam bağımsızlığımız açısından da önemlidir. Bu yıl Ödül alan arkadaşlarımı kutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum. COVID -19 Özel Ödülü başvurularının hakem değerlendirme süreci devam etmekte olup, süreç tamamlandığında sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacak. Bu vesileyle küresel salgınla mücadelede canları pahasına gayret gösteren tüm sağlık çalışanlarına ayrıca teşekkür eder, bu süreçte vefat eden bilim insanlarımızı da şükran ve rahmetle anıyorum.” dedi.

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri

TÜBA'nın bilim insanlarını teşvik ve takdir misyonu kapsamında ihdas ettiği ve dünyadaki bütün bilim insanlarına açık olan 2020 yılı “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri”ne Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sağlık ve Yaşam Bilimleri ve Fen ve Mühendislik Bilimleri olmak üzere üç kategoride toplam dört bilim insanı layık görüldü.

Yerli ve yabancı hakem görüşleri ve alan komitelerinin değerlendirmesi sonucunda TÜBA Akademi Konseyi’nce TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri;

Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde; 2020 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Wael B. Hallaq’a; İslam hukuk tarihi kapsamında fıkıh usulü çalışmaları; özellikle içtihat meselesi, otantite sorunu, hukukî bilginin üretimi, içtihat kapısının kapalılığı, fetvâ-içtihat-kazâ gibi konulardaki incelemeleri ile, ilaveten, oryantalizm-modernite eleştirileri bağlamında getirdiği yeni kavrayışlar nedeniyle tevcih edilmiştir.

Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde; 2020 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, Yale Üniversitesi Prof. Dr. Murat Günel’e; sinir sistemini tutan damar hastalıkları ve kortikal gelişim bozukluklarına neden olan kalıtsal genetik mütasyonların tanımlanması ve meka nizmalarının aydınlatılması çalışmaları nedeniyle tevcih edilmiştir.

Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde; 2020 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erik Jeppesen’e; tatlı su ekosistemleri konusundaki çalışmalar bu kırılgan ekosistemlerin, küresel bazda göl ve nehirlerin korunmasına yönelik çalışmaları ve küresel iklim değişikliğinin sucul ekosistemlere etkileri konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okyay Kaynak’a ise; endüstriyel süreç kontrolü, havacılık, araç kontrolü, robotik ve otomasyon alanlarındaki uygulamaları ve çalışmalarında yapay zekâ ve yapay sinir ağları tekniklerini de kullanarak geliştirdiği kayar kip kontrolü yöntemi konusundaki çalışmaları ve katkıları nedeniyle tevcih edilmiştir.

TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri; Akademi Madalyası ve takribi 30.000 Amerikan dolarından oluşur ve alanında “özgün, öncü ve çığır açıcı” çalışmaları ile temayüz etmiş bilim insanlarına verilir.

TÜBA-GEBİP Ödülleri

TÜBA bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme misyonu kapsamında her yıl verilen TÜBA-GEBİP Ödülü’nü 2020 yılında; 21 farklı üniversite ve iki kurumdan toplam 31 üstün başarılı genç bilim insanı kazandı. Böylece şimdiye kadar TÜBA-GEBİP Ödülü kazanan bilim insanı sayısı 539’a yükseldi.

TÜBA GEBİP Ödülü kazananları arasında; bu yıl Konseyce stratejik ve ulusal öncelikli alan olarak belirlenen “Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi” kapsamındaki “TÜBA-GEBİP Kutup Çalışmaları Ödülü”nün sahibi bilimsel araştırma, proje ve çalışmaları olan 4 farklı üniversite ve kurumdan 4 üstün başarılı genç bilim insanı da yer alıyor.

Önümüzdeki günlerde çağrıya çıkılacak olan geleneksel TÜBA-GEBİP Ödülleri, Türkiye’nin uluslararası bilim camiasındaki tanıtımı ve ilişkileri, üstün başarılı genç bilim insanlarının teşviki ve çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri bakımından özel bir öneme sahiptir.

TÜBA- GEBİP Ödülleri; doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün başarılı genç bilim insanlarını, bilimsel çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları, Türkiye kaynaklı uluslararası düzeyde nitelikli proje ve yayınlarını ödüllendirme ve teşvik amacıyla 2001’den beri veriliyor. Özgün ve yüksek talep gören program kapsamında, ödül sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl 20 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca her yıl 6 bin liralık ek destek ve akademi üyelerince danışmanlık da sağlanıyor. Ayrıca TÜBA-GEBİP Ödülü sahipleri TÜBA Genç Akademi doğal üyesi olarak kabul ediliyor.

TÜBA-TESEP Ödülleri

Üniversitelere yönelik nitelikli Türkçe telif eser üretimi teşvikini amaçlayan Bilimsel Telif Eser Programı (TESEP) kapsamında; 2020 yılında Sağlık Bilimleri alanında bir esere, Sosyal Bilimler alanında iki esere Telif Eser Ödülü, bir esere Fuat Sezgin Özel Ödülü, bir esere Halil İnalcık Özel Ödülü ve üç esere de Kayda Değer Eser (Mansiyon) Ödülü olmak üzere toplam 8 Türkçe bilimsel telif eser de TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. Böylece şimdiye kadar ödüllendirilen eser sayısı 210’a yükseldi.

Önümüzdeki günlerde çağrıya çıkılacak olan 2021 TÜBA-TESEP Ödülleri, nitelikli Türkçe bilimsel eser yazımının özendirilmesi bakımından özel bir öneme sahiptir.

TÜBA-TESEP Ödülleri; tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli Türkçe bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla veriliyor. 2008’de başlatılan ve 2016’ya kadar telif ve çeviri eserlerin ödüllendirildiği TEÇEP olarak adlandırılan programın 2017’den itibaren telif eserleri teşviki amaçlayan TESEP olarak devamına ve Sosyal Bilimler alanından bir esere Halil İnalcık Özel Ödülü, 2020 yılından itibaren ise Fuat Sezgin Özel Ödülü verilmesine karar verildi. 2020 yılında, TESEP Telif Eser Ödülü, Halil İnalcık Özel Ödülü ve Fuat Sezgin Özel Ödülü için 20 bin TL, Kayda Değer Telif Eser Ödülü (mansiyon) için ise, 7 bin TL ödül verilmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.