Zika'ya Karşı Hamilelik Elbisesi Tasarlandı

Denizli'de yüksek teknolojiye dayalı fonksiyonel giyim ve tekstil ürünleri geliştiren bir firma, sivrisineklerin hamileleri sokmasıyla yayılan Zika virüsüne karşı sinek kovan hamile giysisi üretti.

Ürünün uluslararası laboratuvarlarda onaylanması sonrası ilk numuneleri gönderen firma, büyük miktarda talep bekliyor.

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı ve firma sahibi İsa Dal, yaptığı açıklamada, Orta ve Güney Amerika, Tropikal Afrika,Güneydoğu Asya ve Pasifik adalarında yayılan Zika virüsünün sivrisineklerin hamileleri sokması sonucu oluştuğunu, henüz tedavi ya da aşı geliştirilemeyen hastalığın yeni doğan bebeklerin beyinlerinde hasara veya küçülmeye neden olduğu vurgusunu yaptı.

Hastalığın Güney Amerika ülkelerinde büyük bir paniklemeye neden olduğunu belirten Dal, bir süre önce ABD'de katıldığı bir sempozyumda hastalığı yayan sivrisineğe karşı kovucu ürün talebinin kendisine iletildiğini açıkladı.

Şirket olarak daha önce sinek ve böcek kovucu piknik örtüsü geliştirdiklerini ancak talep edilen ürünü hamilelerin giymesi nedeniyle bebek sağlığı için risk oluşturmayacak bir teknolojinin geliştirmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken İsa Dal, "Hızla Ar-Ge çalışması başlattık. Yaptığımız araştırmada daha çok askeri alanda kullanılan bir kimyasalın aralarında bu hastalığı yayanların da olduğu 4 tip sivrisineğe ve bunun dışında 19 çeşit haşarata etkili olduğu bilgisine ulaştık. Bu kimyasal, içinde bulunduğu tekstil ürününe konan sinekleri ya itiyor ya da öldürüyor. Bu ürünü tercih etmemizin bir nedeni de ürünün uluslararası sağlık standartlarına uygun olmasıydı" diye konuştu.

 

LABORATUAR TESTİ TAMAM

Almanya'daki laboratuvarda yapılan deneylerle kumaşın insan sağlığına zararlı olmadığına yönelik alınan onay sertifikaları sonrası üretime başladık diyen Dal, nanoteknoloji kullanılarak kumaş lifleri arasına yerleştirilen kapsüllerin giysi kullanıldığı sürece patlayarak sinek kovucu maddeyi çevreye dağıttığını söyledi.

Ürünün kokusuz olduğunu ve cilde zararının olmadığını kaydeden Dal, 50 yıkamaya kadar sivrisinek kovucu etkisi devam eden kumaşla farklı ürünler de üretebileceklerini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.