Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi çin ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

AB Liderleri Perşembe Günü Türkiye’yi Görüşecek

2016 yılının sona ermesinden önce Avrupa Birliği liderleri, Perşembe günü Brüksel’de bir araya gelecek. Göç, güvenlik ve dış ilişkiler gibi alanlardaki “en acil” konuların ele alınacağı AB Zirvesi’nin gündeminde  AB-Türkiye mülteci anlaşması da bulunuyor. Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile katılım müzakerelerinin geçici olarak durdurulması çağrısının gündeme gelmesi beklendiği zirvede Suriye’deki son gelişmeler üzerinde durulacak.

Brüksel’de 15 Aralık’ta yapılacak AB Zirvesi’ne ilişkin olarak AB Konseyi’nden verilen bilgiye göre,  toplantıda göç, güvenlik, ekonomi ve gençlik ile dış ilişkiler dahil, en acil konular görüşülecek.

AB Konseyi’nden yayımlanan taslak gündeme göre,  AB Zirvesi’nde  Türkiye ile yapılan mülteci anlaşması  ve Avrupa İltica Sistemi reformu değerlendirilecek.

Göç ana başlığı altında AB-Türkiye Deklarasyonunun uygulamasını inceleyecek liderlerin, bu çerçevede Ankara’dan gelen tepkileri  de ele almalarına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye,  mülteci mutabakatı kapsamındaki Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin sağlanmaması durumunda anlaşmadan çekilebileceği yönünde defalarca AB’yi  uyarmış  bulunuyor.  

Toplantıda Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile katılım müzakerelerinin geçici olarak durdurulması çağrısını not alacak olan liderlerin bu yönde bir karar almaları ise pek beklenmiyor.

Güvenlik

AB Zirvesi’ne güvenlik konulara da damgasını vuracak. AB Konseyi’nin AB İç Güvenlik Stratejisine olan bağlılığını teyit edecek olan liderler, dış güvenlik ve savunma alanlarındaki AB işbirliğinin güçlendirilmesi konusunu da değerlendirecekler.
Bu çerçevede liderler,  güvenlik ve savunma alanlarında AB Küresel Stratejisi, Avrupa Savunma  Eylem Planı ve Temmuz 2016’da imzalanan  AB-NATO Ortak Deklarasyonu’na ilişkin öneriler paketinin uygulanması olmak üzere üç önceliğe odaklanacak.

“Tek Pazar Stratejileri” ve gençler arasındaki işsizlik gibi ekonomik konuların ele alınacağı toplantıda dış ve güvenlik politikası alanında ise “Rusya ve Suriye’deki İhtilaf” başlığı altında başta Halep olmak üzere Suriye’deki son gelişmeler üzerinde durulacak.

Brexit İle İlgili Gayri Resmi Toplantısı

Bu arada AB Konseyi toplantısı dolayısıyla Brüksel’de bir araya gelecek olan AB liderleri, Brexit konulu gayrı resmi bir toplantı da yapacak. İngiltere dışındaki 27 ülkenin liderlerinin katılımıyla gerçekleşecek akşam yemeği formatındaki toplantının, İngiltere’nin AB’den ayrılacağını resmen bildirmesinin ardından geri kalan 27 ülkenin Brexit sürecini nasıl yürüteceklerini belirlemeyi amaçladığı belirtiliyor.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.