Öne Çıkanlar tsk galatasaray istanbul ak parti ihracat Gara sakarya AB iran imf azerbaycan nato

ABD Suriye'ye Asker Göndermeye Devam Ediyor

ABD’nin Suriye’deki asker sayısını arttıracağı bildiriliyor. Wall Street Journal’a göre, Başkan Barack Obama yarın ABD’nin Suriye’deki askeri personel sayısını 300’e kadar çıkaracak yeni bir konuşlamayı açıklamayı planlıyor.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal,  “ABD’li yetkililere göre,  ABD, Suriye’de İslam Devleti ile savaşan yerel güçlere yardım amacıyla 250 askeri personeli daha ülkeye göndermeyi planlıyor böylece savaştan tahrip olan ülkedeki küçük Amerikan varlığını önemli ölçüde genişletecek” diye yazdı. Gazete, Washington mahreçli haberinde Obama’nın Pazartesi açıklaması beklenen yeni konuşlamaya kısa bir süre önce onay verdiğini yazdı.

“ABD’li yetkililer, bu adımla Suriye içerisinde sahada faaliyet gösteren Amerikalı askeri personel sayısını 50’den 300’e kadar çıkaracaklarını söylediler” diyen gazete,  “Üst düzey bir Yönetim yetkilisine göre,  Başkan’ın başlıca askeri danışmanları ve diğerleri, Sayın Obama’yı, ek askeri personelin Pentagon’a İslam Devleti ile mücadelede son dönemde sağlanan kazanımları  artırma olanağını vereceğine ikna ettiler” sözlerini de kullandı.

WSJ, Başkan Obama'nın uzun bir süreden beri ABD’li askerleri tehlikeye atma konusunda çekinceleri olsa da ABD’nin İslam Devleti’ne karşı koymada daha fazla çaba göstermesi gerektiği yönündeki baskılar bulunduğuna işaret etti.

Haberde yönetim içerisinde Obama’nın geçen yıl onay verdiği başlangıç konuşlamasının daha büyük bir askeri rol için de zemin hazırlandığına inanıldığına dikkat çekildi. 

 

 

“EK PERSONEL SÜNNİ ARAPLARININ MÜCADELEYE KATILMASINA ODAKLANACAK”

Başkan Obama’nın açıklamasını, halen ziyaret ettiği Almanya’nın Hannover kentinde yapmasının beklendiğini anlatan gazete,  “Ek Amerikan personeli büyük ölçüde,  Suriye’nin kuzeydoğusunda Sünni Arapların Kürt birlikleriyle birlikte verilen mücadeleye katılmalarını sağlamaya odaklanacak” dedi. Gazete şöyle devam etti:

“Şimdiye kadar ABD Suriye’nin kuzeydoğusunda büyük ölçüde Kürt savaşçılarına dayandı,  bu da,  bölgede daha büyük özerklik arayışında olan Kürtleri bir tehdit olarak gören NATO müttefiki Türkiye ile gerilimleri artırdı.

 

 

“ABD’Lİ YETKİLİLER, TÜRK MUHATAPLARINA GÜVENCE VERMEK İSTEDİ”

Gazete,  “ABD’li yetkililer, Suriye’nin kuzeydoğusundaki yeni ABD konuşlamasındaki amacın, mücadeleye daha fazla Sünni Arap katmaya çalışmak olacağını vurgulayarak Türk muhataplarına güvence vermek istedi” diye yazdı.

WSJ, Pentagon’un geçmişte Sünni Arapları, İŞİD’le mücadeleyi bir öncelik haline getirmeye ikna etmek için uğraştığını belirtirken Sünni Araplarının çoğunun ise, bir numaralı düşmanı olarak Suriye  Hükümet güçlerini gördüğünü kaydetti.

Haberinde aralarında özel kuvvetler askerlerinin de bulunacağı  Suriye’ye gönderilecek ek 250 askeri personelin aşamalı olarak konuşlanacağını ve halen bölgede bulunan 50 asker gibi muharebe görevleri üstlenmezse de cepheye çok yakın noktalarda bulunacağını anlatan gazete,  ek personelin arasında tıbbi, istihbarat ve lojistik personelin yer alacağını belirtti.

 

 

“KÜRT GÜÇLERİNİN ETKİNLİĞİ”

WSJ, ABD’li yetkililere aften “Kürt birliklerinin liderliğindeki,  ABD’nin desteğinde güçlerin İslam Devleti’nin Suriye’de ele geçirdiği toprakların yüzde 16’sı kadarını geri aldığına dikkat çekerken üst düzey bir Yönetim yetkilisinin “Kürt güçlerinin etkinliğine” vurgu yapan değerlendirmesini de aktırdı.

Bu çerçevede  bölgedeki çatışmalarda Arap muhalif güçlerinden çok Kürtlerin savaştığına vurgu yapıldıktan sonra ABD’li yetkililerin, ABD’nin öncülüğündeki koalisyonun Rakka’ya yönelik operasyonu öncesi Arap birliklerinin  güçlendirilmesi gereğinin altını çizdikleri kaydedildi.

WSJ, bu bağlamda eğit donat programı çerçevesinde eğitilen 200 kadar Arap’ın Suriye Demokratik Güçlerine katıldıkları açıklamalarına da yer verdiği haberinde Kürt liderlerinin de operasyonlara daha geniş bir Arap katılımı gereğini kabul ettiklerini yazdı.  

Geçen sonbahardan bu yana “Pentagon’un Suriye’nin kuzeydoğusundaki yerel güçlere yaklaşık altı defa cephane ve diğer yardım malzemesini içeren teslimatlar yaptığı” da anlatılırken ABD’nin Irak’taki İslam Devletine karşı verilecek mücadeledeki rolünü de artırmakta olduğunun altı çizildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.