Öne Çıkanlar terörist Beşiktaş-Leipzig Bergama Antik Kenti Berat Efe Parlar Beşiktaş Fenerbahçe maç sonucu Belediye işçileri Halk arz Osvar Bernie Sanders Belkıs Özener Ben Hep Buralardayım Berke Can Özcan

Suriye savaşına siyasi çözüm bulmayı amaçlayan Cenevre görüşmeleri, Türkiye’nin  PYD’nin katılımına itirazı gibi çeşitli nedenlerden dolayı ertelenirken örgüt, “PYD yoksa hakimiyetimiz olan yerlerde çıkan kararlar uygulanmaz” diyerek meydan okudu.

Türkiye'nin "terör örgütü" olduğu için PYD’nin Cenevre görüşmelerinde yer almasını kabul etmeyeceğini bildirmesi ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da "Elinde silah olan gruplarla aynı masaya oturmayız" demesinin ardından PYD’nin tepkileri de dikkat çekiyor. PYD Avrupa Temsilcisi Zuhat Kobani, Rus medyasına yaptığı açıklamalarda tavırlarının net olduğunu belirterek, "PYD yoksa hakimiyetimiz olan yerlerde çıkan kararlar uygulanmaz” şeklinde konuştu.

Cenevre görüşmelerine Suriye sorununun çözüm sürecinde rol alabilecek güçlerin katılması gerektiğini savunan Zuhat Kobani, “2. Cenevre görüşmeleri nötürdü, 3. Cenevre'nin boşa gitmemesi için o toplantıya katılmamız gerekiyor. Açık ve net hem Amerika'ya hem Rusya'ya söyledik. Bizim katılmadığımız bir toplantıda alınan kararları kabul edemeyiz. Bizim olduğumuz bölgede de o kararlar hayat bulamaz” dedi.

-“BİZ İLLA PYD KATILSIN KONUSUNDA ISRARCI DEĞİLİZ”-

Buna karşın Kobani, "Biz ille PYD katılsın konusunda ısrarcı değiliz. Çözüm önemli. Çözümde güç kimdeyse o katılmalı. Son gidişat yeni bir heyet oluşturmaya doğru gidiyor. Kahire'de, Moskova'da toplanan taraflar ve Suriye Demoktratik Meclisi... Şu an tam olarak resmi değil ama bir heyet oluşturulacak. Kanaatlerimiz bizim de içinde olduğumuz bir heyet oluşturulacağı yönünde” sözlerini kullandı.

Kobani’nin açıklamalarını yansıtan Sputnik de “Cenevre görüşmelerinde PYD ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın masada olması isteniyor. Ancak PYD'nin sürece katılmasına Türkiye'nin itirazı net” dedikten sonra Kobani’nin “Türkiye kendi güvenliğini tartışabilir. Fakat Türkiye'nin Suriye'nin çözümüne direkt müdahale etmesi doğru değil. Bence Türkiye kendi sınırını aşıyor” sözlerine yer verdi.

Anahtar Kelimeler:
Pyd Cenevre Görüşmeleri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.