Öne Çıkanlar palandöken gündem Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi cumhurbaşkanı erdoğan haberleri chp haberleri MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay milliyetçi hareket partisi facebook aylin nazlıaka

"Chrest Vakfı Sınırdan Bilgi Almayı Seviyor"

ABD'li Chrest Vakfı'nın Medyascope dahil bazı Türk sosyal medya haber/yorum platformlarına toplamda milyonlarca dolarlık "bağış" yaptığı ortaya çıktı.



Bu haberin ardından Türk basınında Chrest Vakfı'nın Stratfor adlı "özel jeopolitik bilgi-danışmanlık" kuruluşundan Türkiye'nin güneydoğusu ve Irak'ın kuzeyi hakkında bilgiler istediği basına yansıdı. Bu haber, Türkiye'de bazı basın (!) kuruluşlarına para veren Chrest Vakfı'nın Wikileaks'a düşen yazışmalarına dayandırıldı.

Buna göre, Chrest vakfının (fon) başkanı Anne Jensen’ın Türkiye ve Kuzey Irak hakkında Amerikan firması Stratfor'dan bilgi istediği ortaya çıkmış, TSK ile terörist PKK arasında yaşanan çatışmalarla ilgili olarak da sözlü bilgi talep edildiği de yine yazışmalardan anlaşılmıştı.

OdaTV'de yer alan habere göre Şirketin Türkiye'deki temsilciliğinden istediği brifing konuları arasında Hakkari ile Mardin'de Türk askerlerinin bulunduğu noktalar da yer alıyor. Yazışmaya göre terör örgütünün merkezi Kandil de bilgi alınacaklar listesinde. "Bölgede yaşananlar gelişmelerle ilgili bilgi ve mevcut durumu öğrenmeyi talep ediyoruz" denilen yazışmada askeri hareketler ve güvenlik önlemleri de öğrenilmek istendi.

Anne Jensen’ın e-postasına cevap olarak 31 Mayıs 2007’de Stratfor'dan gönderilen e-postada o dönemde Türkiye-PKK arasındaki durum ve Hakkari, Mardin ve Kandil Dağı hakkında bilgi verildiği görülüyor. Ayrıca inceleme için bölgeye de bir ziyaret gerçekleştirileceği yazıyor.

-EUROPEAN ENDOWMENT FOR DEMOCRACY: "MEDYASCOPE KÜRT BÖLGELERİNDEN YAZARLARA ÖNEM VERİYOR"

AB üye devletleri, Avrupa Parlamentosu üyeleri, STK kuruluşları temsilcilerince yönetilen AB'ye komşu alanlardaki "demokrasi faaliyetlerini" desteklemek üzere kurulan European Endowment for Democracy (EED-Avrupa Demokrasi Vakfı) adlı kuruluş da Türkiye'de desteklediği sosyal medya basın platformları arasında Medyascope'u saymıştı.

ANKA'nın haberleştirdiği EED 2019 raporunda Medyascope'un faaliyetleri övülürken tanıtım cümleleri arasında "Medyascope, Kürt bölgelerinden ve Suriye içindeki sınır bölgelerinden de yayınlara daimi katkıda bulunan kişilere de önem veriyor" cümlesi dikkatlerden kaçmadı.

Böylece, Türkiye'nin güney sınırlarına ilgi duyan Chrest Vakfı'nın yolu, Stratfor'dan sonra Türkiye'nin güneydoğusuyla ilgili yazarlara önem veren Medyascope ile kesişmiş oldu. 

Anahtar Kelimeler:
Chrest Vakfı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.