Öne Çıkanlar galatasaray trabzonspor anadolu efes Göztepe basketbol transfer ithalat sanayi üretim endeksi Mart 2024 kurulan şirket sayısı Elektronik sigaralar Mirat İblisin Laneti ve Gudubet (Ölmek İstemiyorum) Düzenli Doğal Gaz Tüketim Desteği

Çin, GSYİH Birim Başına Elektrik Tüketimini Yüzde 20 Düşürdü

Çin Devlet Konseyi Ofisi tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında 2014 yılından bu yana Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) birim başına enerji tüketiminin yüzde 20 azaldığı bilgisi verildi. Çin’de yıllık ortalama yüzde 2,9’luk enerji tüketimi artışıyla yüzde 6,2’lik ulusal ekonomik büyüme desteklendi ve enerji tüketimi yapısı önemli ölçüde optimize edildi.



2014 yılında yüzde 65.8 olan kömür tüketim oranı 2021’de yüzde 56’ya indi. Yıllık ortalama 1,4 puanla tarihin en hızlı düşüşü gerçekleştirildi. Aynı dönemde temiz enerji tüketiminin oranı yüzde 16,9’dan yüzde 25,5’e yükseldi. Ulusal ultra düşük emisyonlu kömür yakıtlı elektrik üretim kapasitesi 1 milyar kilovatı aştı.

Bunun yanı sıra Çin, Kuşak ve Yol güzergahı boyunca yüksek kaliteli enerji işbirliğini destekledi ve 100’den fazla ülke ve bölgeyle yeşil enerji projelerini yürütmeye devam ediyor. Bağımsız nükleer enerji teknolojisi ve ekipmanlarının ihracatında atılımlar gerçekleştirildi. Fotovoltaik endüstrisi, küresel pazar için modüllerin yüzde 70’inden fazlasını tedarik etti.

Bu sürede Çin’in kurulu elektrik üretim kapasitesi 2,4 milyar kilovatı aştı ve kişi başına elektrik tüketimi 2014’te 4 bin kilovatsaatten şimdi 6 bin kilovatsaatte yükseldi, bu oranla Çin, İngiltere ve İtalya’yı geçerek Almanya ve Fransa gibi ülkelere yaklaştı.

2021 yılında Çin’in yenilebilir enerji üretimi 2,49 trilyon kilovatsaatte ulaştı, bu toplam elektrik tüketiminin yüzde 29,9’unu oluşturdu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.