Öne Çıkanlar Covid19 çin bugünün gündem başlıkları binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank vakıfbank vodafone

Çinli Biyologlar Zararlı Canlılara Karşı Dirençli Buğday Geliştirdi

Çin biyologları, "genom-editing" teknolojisi denen, DNA sekanslarının istendiği biçimde değiştirilmesine dayalı moleküler biyoloji yöntemi sayesinde, zararlılara dayanıklı buğday mutantına ilişkin mekanizmayı aydınlığa kavuşturdular.  
 
Bilim dergisi "Nature"da yayımlanan bir inceleme içerikli makaleye göre, biyologlar "genom-editing" teknolojisi uygulayarak yüksek kalite buğdayı, bitkiyi ağır hasara uğratan küf hastalığı ve genel olarak zararlılara karşı dirençli duruma, üstelik hiç fire de vermeksizin getirdiler. Söz konusu inceleme, her ikisi de Çin Bilim Akademisi'ne bağlı Genetik ve Geliştirme Biyolojisi Enstitüsü ve Mikrobiyoloji Enstitüsü araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi.
 
Gerçek küf buğday için en kötü hastalıklardan biridir. Çin Tarım ve Kırsal Bölgeler Bakanlığı'nın verilerine göre, Çin'de her yıl bu hastalık 6,67 milyon hektarlık ekili buğdayı zarara uğratıyor. Küfe yoğun olarak uğrayan alanlarda verim yüzde 40 oranında düşüyor. Hastalığı bulaştıran virüs, bitkiye sıklıkla onun genetik yatkınlığı yüzünden bulaşıyor. Bu tür genlerin geçirdiği mutasyon, gerçi bitkiye belirli ölçüde direnç kazandırıyor, ama bazı istenmeyen yan etkiler de bırakıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.