Öne Çıkanlar Covid19 gündem Kuşadası Belediyesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Afrin Gürer vodafone Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ataşehir belediyesi bugünün gündem başlıkları binali yıldırım Zeytin Dalı Harekatı

Donald Trump'ın Yüksek Çelik Vergisinden Muhafiyet Listesi Tartışma Yarattı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yüksek gümrük vergiler ve uygulamadan AB devletleri ile 6 ülkenin muhaf tutulması tartışma yarattı.

Tüm tepki ve “ticaret savaşı”  uyarılarına rağmen Trump tarafından çelik ve alüminyum ithalatına getirilen yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük vergisinden AB'ye üye tüm ülkeler ile 6 ülkenin kapsam dışı tutulduğu açıklandı.

23 Mart itibariyle başlatılan uygulamadan muhaf tutulan ülkeler, AB'ye üye tüm ülkeler ile Kanada, Meksika, Brezilya, Arjantin, Avustralya ve Güney Kore olarak sıralandı.

Daha önce ise  sadece yeni gümrük  vergilerinin ABD’nin halen NAFTA Serbest Ticaret Antlaşması’nda değişikliklerin yapılmasını müzakere ettiği Kanada ve Meksika’ya uygulanmayacağı sanılıyordu. Ancak AB  ve diğer bazı ülkeler yeni uygulamadan etkilenmemek için  harekete geçmişlerdi.

Beyaz Sarayı bu konudaki açıklamada halen yürütülen müzakerelerin sonucu beklenirken istisnaların 1 Mayıs 2018 tarihine  kadar devam edeceğini belirtti.

Açıklamada, ayrıca muaf tutulan ülkelerin arasında adı geçmeyen ülkelerin muhafiyetten yararlanma talebiyle başvurabilecekleri vurgulandı.

ÇELİK İHRAÇATÇILARI EŞİTLİK İSTEMİŞTİ

Muhaf tutulmayan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Çelik İhracatçıları Birliği’nden  8 Mart’ta yapılan bir açıklamada ise ABD’nin dünya ticaret savaşlarına yol açabilecek bir eşikte durduğu belirtildikten sonra  şu tepki göstermişti: 

 “ABD'nin Kanada ve Meksika'ya  taviz verip diğer ülkelere vergi getirerek dengeyi bozması yanlış olacaktır. İlla ki vergi konacaksa tüm ülkelere eşit yaklaşılmalıdır. Yasa baştan sona haksız olsa da bazı ülkeleri ayırıp diğerlerine vergi getirmek hiç kabul edilemez bir tutumdur."

Bu arada, ABD’ye yapılan çelik ve alüminyum ihracatına getirilen yeni tarifeleri uygulamaya geçilmesinden önce dün Başkan Trump’ın ikili ticarette ABD aleyhinde rekor bir açık yaratmak ve ABD’nin teknolojisini “çalmakla” suçladığı  Çin Halk Cumhuriyeti’den yapılan ithalatının 50 milyar dolarlık kısmına kısıtlamaların getirildiği açıklaması dünya borslarını sarsttı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.