Gözler NATO Zirvesi’nde

Türkiye’nin 29 üyesi arasında bulunduğu NATO İttifakı, önümüzdeki hafta Brüksel’de çok dikkat çeken bir zirve gerçekleştirecek. ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı 11-12 Temmuz zirvesi’nden NATO’nun Irak’ta bir eğitim misyonunun başlatılması kararının çıkması bekleniyor.

NATO’nun Brüksel’deki yeni karargahında düzenlenecek ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in başkanlık edeceği zirve toplantısına üye ülkelenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleşecek. Zirvede gözler, büyük ölçüde pek çok karar ve tutumuyla tepki çeken ABD Başkanı Donald Trump’ta olacak.

-Zirve Gündemi-

Zirve öncesi 10 Temmuz Salı günü NATO Genel Sekreteri Stoltenberg düzenleyeceği basın toplantısında NATO liderlerinin ele alacağı konulara ilişkin bilgi verecek. Rusya ve Afganistan üzerinde durulacağı zirvede Irak ve Suriye’deki durumu da değerlendirmeleri bekleniyor.

NATO’dan verilen bilgiye göre zirvede liderler, İttifakını daha da güçlendirmek amacıyla ittifak güçlerinin hazırlık durumunu artıran, NATO Komutanlık yapısını iyileştiren ve NATO-AB işbirliğini güçlendiren kararları alacak.

Brüksel’deki toplantıda üzerinde durulacak konulardan biri, İttifak üyeleri arasındaki yük paylaşımını oluşturacak. Bu çerçevede, ABD Başkanı Donald Trump’ın ittifaka yapılan katkıların “adil” olması için üye ülkelerin savunma harcamalarını artırması talebini teklarlamasına kesin bir gözüyle bakılıyor.

İttifakı yönelttiği eleştirilenle dikkat çeken Trump, NATO’nun Washington için “fazla masraflı” olduğu gibi ifadelerle müttefikler arasında kaygı yaratmıştı. ABD’nin halen çoğu Almanya’da olmak üzere Avrupa’da 60 bin kadar asker bulundurduğu sanılıyor.

Trump, ittifakın 29 üyesinin sadece 5’inin ulusal gelirin yüzde 2’sini savunma harcamlarına ayırma yönündeki karara uyduklarına defalarca dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda ittifak üyelerinin savunma harcamalarını artırması gereğini vurgulamıştı.

-Irak Eğitim Misyonu-

Stoltenberg ayrıca NATO’nun terörle mücadele için daha çok çaba göstereceğini belirtirken bu çerçevede ittifakın Afganistan’a olan taahhütlerinin süreceğini ve Irak’ta yeni bir eğitim misyonunun gerçekleşeceğini anlatmıştı.

NATO Dışişleri Bakanları, geçen Nisan ayında yaptıkları toplantıda söz konusu misyonu ele aldı. Bu çerçevede, liderlerin Brüksel Zirvesi'nde Irak’ta NATO eğitim misyonunun başlatılmasına ilişkin bir karar almaları beklentileri arasında.

Bakanların misyonun detaylarını kararlaştırırken Irak eğitmenlerini eğitecek ve Irak’ta askeri okulları geliştirecek birkaç yüz personeli içermesi konusunda mutabık kaldıkları anımsatılıyor.

-Trump-Putin Buluşması-

Bu arada, NATO Zirvesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya mevkidaşı Vladimir Putin ile 16 Temmuz’da Finlandiya'nın başkenti Helsinki’de yapacağı görüşme öncesi gerçekleşecek.

Rusya’nın Trump’ın galip çıktığı 2016 yılındaki başkanlık seçimine müdahale ettiği suçlamaları devam ederken iki ülke arasındaki “gergin ilişkiyi reset etmek için fırsat” olarak değerlendiren Helsinki buluşmasında Ukrayna, silah kontrolü ve Suriye ihtilafının görüşülmesi bekleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.