Öne Çıkanlar Covid19 ANTALYA Entübe Sayısı Kovid19 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ağır hasta sayısı Entube hasta sayısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca istanbul COVID19 aşısı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

Gözler Yarınki AB Zirvesi'nde

Mülteci krizi ile boğuşan Avrupa Birliği’nde yarın Brüksel’de Türkiye ile yapılacak özel zirve büyük merakla bekleniyor. AB’de serbest dolaşımını sağlayan Schengen Antlaşması’nın geleceği için “kritik” önemi taşıdığı belirtilen zirvede, Kasım ayında Türkiye ve AB’nin üzerinde anlaştığı “Eylem Planı”nın uygulaması ve bu çerçevede işbirliğinin daha da yoğunlaşması başlıca gündem maddesini oluşturuyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AB üyesi 28 ülke liderlerin katılımıyla yarın Brüksel’de düzenlenecek olan AB-Türkiye özel zirvede AB için önceliği oluşturduğu belirtilen, “Eylem Planı”nın “tam ve hızlı uygulaması” meselesi ele alınacak. Bu kapsamdaki “somut” adımlar görüşülecek. AB’de “Eylem Planı”nın uygulamasının göç akınının önemli ölçüde azaltılması ve kaçakçılarla mücadele açısında çok önemli görülüyor. 

-ÇALIŞMA YEMEĞİ-

Brüksel’de yarın öğle saatlerinde liderlerin katılacağı bir çalışma yemeği ile başlayacak olan AB-Türkiye zirvesinde Türk tarafı ise, AB’nin Ankara’ya verdiği sözlerin yerine getirilmekte olduğunu görmek istediği belirtiliyor.

AB, yoğun mülteci akınının durdurulması karşılığında Türkiye’ye mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması için 3 milyar euro tutarında finansal yardımın, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin müzakereler sürecinin canlandırılıp hızlandırılması ve vize serbestisi gibi taahhütlerde bulundu.

18 Şubat’taki AB Konseyi toplantısında düzenlenmesi kararlaştırılan zirve öncesi “Eylem Planı”nın uygulanmasına yönelik olarak bazı adımlar atıldı. Türkiye ile Yunanistan arasında “Geri Kabul Anlaşması” uyarınca Türkiye üzerine Birlik topraklarına girmiş olan Kuzey Afrikalı yüzyerce yasa dışı göçmen Türkiye’ye iade edilirken kaçakçılarla mücadeleye hız verildi.

Brüksel’de “Eylem Planı” çerçevesinde “kayda değer bir ilerleme olsa da Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteci sayısının hala çok yüksek” olduğu” değerlendirmeleri yapılıyor.  Nitekim, Donald Tusk, Türkiye ve Batı Balkan ülkelerine yaptığı ziyaretin ardından AB liderlerine gönderdiği mektupta Davutoğlu ile görüşmelerinde “Eylem Planı”ndaki bazı eylemlere ilişkin “iyi bir ilerleme sağlandığı ama Türkiye’den Yunanistan yasa dışı geçişlerin hala çok yüksek olduğu yönünde mutabık kaldıklarını” anlatıyor.

Tusk, Davutoğlu ile de “uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan tüm göçmenlerin Yunanistan’dan büyük miktarda ve hızlı dönüşleri ile akının azaltılabileceğine inandıklarını” da belirttiği mektupta “Başbakan Davutoğlu, ayrıca Türkiye’nin, Türk kara sularında yakalanan tüm göçmenleri geri almaya hazır olduğunu da teyit etti” de diyor.

-YARINDAKİ İKİNCİ ZİRVE-

Bu arada, Türkiye ile yarın yapılacak zirvenin ardından öğleden sonra AB liderleri de ikinci bir zirvede buluşacak.  AB liderlerini ikinci toplantında Türkiye ile yapılan görüşmeleri ve alınan kararları değerlendireceği belirtiliyor. AB’nin Yunanistan’a mülteciler için sağlanacak insani yardım konusunu da ele alacak AB liderlerinin, Schengen Antlaşması’nın korunması önemine vurgu yapmaları bekleniyor.

Yarınki iki zirvenin hazırlıkları çerçevesinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Mart başında Türkiye ve Batı Balkan ülkelerinde yoğun temaslarda bulunmuştu.  3-4 Mart günlerinde Türkiye’yi ziyaret eden Tusk, hem Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmüş hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.