Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım çin gündem Kuşadası Belediyesi ihracat Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer

İngiltere'nin En Büyük Sivil Altyapı Anlaşması Türkiye İle!

-İngiltere hükümeti yaptığı açıklamada, 503 kilometrelik Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu projesine verilecek 2.1 milyar avroluk finansman desteğinin 160 yıldan bu yana İngiltere'nin Türkiye'deki ilk demiryolu destek anlaşması olduğunu bildirdi.



LONDRA(ANKA)-İngiltere Hükümeti, Türkiye ile toplam 1.7 milyar sterline mal olacak ve çevreci endüstri kapsamında inşa edilerek Ankara'yı İzmir'e bağlayacak hızlı tren projesi için anlaşmaya varıldığını açıkladı.

İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada, "İngiltere İhracat Finansmanı kurumu (UKEF), 503 km uzunluğunda yüksek hızlı elektrikli demiryolu inşasının fonlamasına yönelik 2.1 milyar avro krediyi garanti edecek. Bu büyük 9 rakamlı sözleşme, İngiltere'nin bir destek şartı olarak İngiliz demiryolu üreticilerinin de yararına olacak. Anlaşma Türkiye'nin büyük iklim dostu projelerini finanse etmek ve ülkenin COP26 (BM iklim değişikliğiyle mücadele standartları) taahhütlerini karşılamaya yardımcı olmak üzere düzenlenen İngiltere-Türkiye Yeşil Finansman Konferası'nda duyuruldu" denildi.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Elektrikli Tren'e destek projesi, İngiliz hükümetinin bugüne değin sürdürülebilir bir sivil altyapı projesine verdiği en büyük destek oldu.

2.1 milyar avroluk finansman Credit Suisse ve Standard Chartered tarafından idare edilecek.

İngiltere hükümeti yaptığı açıklamada, 503 kilometrelik Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu projesine verilecek 2.1 milyar avroluk finansman desteğinin 160 yıldan bu yana İngiltere'nin Türkiye'deki ilk demiryolu anlaşması olduğunu bildirdi.

Açıklamada "Demiryolu tamamlandığında daha hızlı, düşük karbon alternatifli bir hat meydana getirecek ve Türkiye'nin iklim değişikliği taahhütlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunacak" denildi.

-İNGİLTERE TİCARET BAKANI: TÜRKİYE İNGİLTERE İÇİN HAYATİ ORTAK

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan ise açıklamasında "Türkiye İngiltere için hayati bir ticaret ortağıdır. Serbest ticaret ve çevre konularında ortak küresel bakış açımız uluslarımızdaki ekonomik büyümenin arkasında bulunan sürükleyici kuvvettir. İngiltere İhracat Finansmanı kurumunun şimdiye kadarki en büyük sivil altyapı anlaşması, güçlü bir sürdürülebilirliği olacak şekilde ayarlandı. Bu, ağır kirlilik yaşayan şehirlerdeki emisyonları azaltmak için endüstriyel geçmişini kullanan İngiltere demiryolu endüstrisi için gurur verici bir an" dedi.

-NURETTİN NEBATİ: İNGİLTERE İLE İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ

İngiltere hükümet açıklamasına göre Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ise, Türkiye ve İngiltere arasında 1999'da imzalanan İkili İşbirliği Anlaşması uyarınca, çevreci politikalarla uyumlu Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu projesinin önemli bir aşaması olan finansman anlaşmasını imzaladıklarını belirterek "Türkiye hızla büyüyen yeşil finans piyasasının da aktif ve önemli oyuncuları arasında yer almak istiyor. İngiltere hükümetiyle işbirliği ve güçlü uzun vadeli ilişkilerimiz dolayısıyla memnuniyet duyuyoruz ve işbirliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz" dedi.

-İNGİLTERE TİCARİ İLİŞKİLERDEN MEMNUN

İngiltere hükümetinin açıklamasında şu bilgiler verildi:

"-Türkiye İngiltere'nin en önemli bağımsız ticaret partnerlerinden biri. İkili ticari ilişkiler 2021 yılı üçüncü çeyrek sonu itibarıyla yıllık 17.5 milyar sterlin düzeyindeydi. Bu 2020'deki aynı dönemle kıyaslandığında 1.4 milyar sterlin seviyesinde artışa karşılık geliyor.

-Anlaşma proje için gerekli malzemeleri üretecek türlü büyüklükte İngiliz şirketlerine yapılacak ödemeleri garanti ediyor. Mühendislik ve inşaat devi ERG International Group projeyi destekleyecek olan İngiliz arz zinciriyle olan yakın işbirliğini kullanacak. İngiltere firmalarının projede İngiliz yapımı demiryolu hatları, makaslar, işaretçi makineleri, hızlandırıcılar, sinyal ekipmanı, telekomünikasyon ve elektrifikasyon sistemleri ve hayat sigortası ve navlunu sağlaması bekleniyor.

İtalya'da SACE, İsviçre'de SERV ve Avusturya'da OeKB gibi uluslararası ihracat kredi kuruluşları tarafından da reasürans sağlanacak ve bu da Birleşik Krallık vergi mükellefinin riskini azaltacaktır."

-STANDART CHARTERED: GURURLUYUZ

Standart Chartered Bank İhracat Finansmanı Avrupa Başkanı Yoshi Ichikawa, Türk hükümetiyle ilişkilerini daha da güçlendirmekten, uluslararası açık sosyal ve çevresel standartlara odaklı bir krediyi temin eden taraf olmaktan ve UKEF ile Credit Suisse ile birlikte çalışmaktan gurur duyduklarını belirtti. Ichikawa, Türkiye'de hükümetin demiryolu altyapı planını gerçekleştirmesine yardımcı olmak başka projeleri de desteklediklerini hatırlattı.

ERG International UK Grup CEO'su Murat Dedeoğlu ise grup tarihinde bir kilometre taşı olan bu başarıdan dolayı onur duyduklarını belirterek, firmanın UKEF ve Türk hükümeti ile inşaat sektöründe bağlarını güçlendirmek, teknoloji ve mühendisliğin en son noktasındaki gelişmeleri uygulamak suretiyle ekonomiye katma değer sağlamak istediğini bildirdi. Dedeoğlu, "Önceki 50 yıllık tüm projelerimizde olduğu gibi bu projede de ERG sürdürülebilir ekonomik katma değer sağlama taahhüdünde bulunuyor" dedi. Dedeoğlu şunları söyledi:

"ERG'nin Türk ve İngiltere kökenli Çevre ve Sosyal takımları; IFC, Ekvator İlkeleri ve her zaman karşılanmış bulunan ulusal standartları karşılamak üzere bu önemli projeye yıllar boyunca elde ettiği uluslararası deneyimi katacak. İngiltere, Avrupa ve Türkiye'deki tüm ortak ve paydaşlarımıza, hat boyu yaşayan insanlar ve milyonlarca gezginin hayatlarını olumlu yönde değiştirip geliştirecek bu rüya projeyi gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyoruz."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.