Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Anket çin pkk Batuhan Sert gündem özeti aydın Antalyaya ilk 8 ayda kaç kişi ziyaret etti namlu Ankara Büyükşehir Kadın Otobüs Şoförü mü alacak sol Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin

Irak’ın Yeni Cumhurbaşkanı Mesut Barzani Olacak Mı?

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan parlamento seçiminin ardından yeni hükümete ilişkin belirsizlik sürerken yeni Cumhurbaşkanının kim olacağı da merak ediliyor.  Olası adayların arasında Kürt Bölgesel Yönetimi eski Başkanı Mesut Barzani’nin ismi de geçiyor.

Genel seçimle oluşturan yeni Meclis, yeni cumhurbaşkanı seçecek. Irak’ta mevcut güç paylaşımına uyarıca Cumhurbaşkanı Kürt, Başbakan Şii ve Meclis Başkanı Sünni oluyor.

Irak medyasında yeni cumhurbaşkanı konusunda çeşitli isimlerden söz ediliyor. El Hayat gazetesi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) liderliğinin cumhurbaşkanlığı adaylarını görüşmek üzere Süleymaniye’de yaptığı toplantıya katılan bir kaynağa dayanarak olası güçlü adayların arasında şimdiki Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve eski Su Bakanı Abdüllatif Raşid'in bulunduğunu yazdı.

KYB eski lideri merhum Celal Talabani ile yakınlığı bilinen Kürt kökenli Fuad Masum, 2014 yılında Cumhurbaşkanı seçildi.

Buna karşın yerel medyada, KYB ile Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) arasında Irak eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’yi aday göstermek için bir mutabakat bulunduğu savunuldu.

Ancak Baghdad Post’a göre, gözlemciler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (KDP) eski Başkanı Mesud Barzani’nin Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı olabileceğini belirtirken Barzani’nin Hukuk Devleti Koalisyon Başkanı eski Başbakan Nuri El Maliki ve El Fetih İttifakı lideri Hadi El Emiri’nin desteğine sahip olduğunu söylüyorlar.

Al Alam gazetesi de Irak’ta bazı siyasi ittifakların Mesut Barzani’nin yeni cumhurbaşkanı olmasını önerdiklerini de yazıyor.

Gazeteye konuşan üst düzey bir siyasi kaynak, Mesut Barzani’nin yeni cumhurbaşkanı olarak görevlendirme fikrinin Maliki, El Emir ile KDP ve KYB liderleri arasında geçen hafta Bağdat’ta yapılan bir toplantıda görüşüldüğünü belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.