Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hadise bugünün gündemi palandöken terör Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ömer fethi gürer elazığ cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya

James Jeffrey: ABD-Türkiye İlişkilerinde En Önemli Sorun S-400 Meselesi

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, “kritik önemde” olarak nitelediği ABD-Türkiye ilişkilerinde en önemli sıkıntının Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne (VOA) göre, halen Washington Enstitüsü’nde uzman olarak görev yapan James Jeffrey, ABD-Türkiye ilişkilerinin iki ülke için kritik önemde olduğunu vurgularken iki ülke arasında bir dizi sorun bulunduğunu da belirtti. Jeffrey şu değerlendirmeyi yaptı:

“Her zaman olduğu gibi her iki ülke için kritik önemde bir ilişki. İki şeyle sallanıyor. Bir tanesi belirli sorunlar, farklı görüşler, farklı öncelikler, Suriye, S-400 satışı ve Kongre’nin olası yaptırımları. Bazı davalar ve Washington’da Türk sisteminin demokratik olmadığı yönünde endişeler, Türk halkında Amerika’nın Türkiye’yi desteklemediği düşüncesi. İlişkiler her zaman önemli olmaya devam edecek ve kırılmayacak.”

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzesi satın alma planlarına ilişkin Jeffrey, “En önemli sorun Türkiye’nin S-400 füzeleri alma kararı ve bunun Kongre’nin Türkiye’nin yatırım yaptığı ve bizim Türkiye’deki programa yatırım yaptığımız F-35’lerin teslimine karşı harekete geçmesine neden olması. Bu çok ciddi bir sorun” ifadelerini kullandı.

“AMERİKA SURİYE’DE PYD İLE İLİŞKİSİ OLMADAN KALAMAZ”

James Jefrrey, Menbiç meselesine de değindiği açıklamalarında “Menbiç’in eski stratejik önemi kalmadı. Şimdi, Türkiye, Amerika ve PYD için prensip meselesi oldu. Washington, bu üçüyle ilgilenmek zorunda. Çünkü, Washington Suriye’nin doğusunda PYD’yle bir çeşit ilişkisi olmadan kalamaz ve Türkiye de Amerika’nın hızlıca Suriye’den çıkmasını istemediği belirtileri gösteriyor” dedi.

"KOPMA OLMAYACAK"

İki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye’deki seçimden sonra da çok önemli olmaya devam edeceğini ve ilişkilerde kopma olmayacağını düşünen Jeffrey, yine sorunların yaşanacağı uyarısını da yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.