Öne Çıkanlar galatasaray deprem çin cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak chp niğde milletvekili ömer fethi gürer palandöken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Kuşadası Belediyesi Haberleri Kuşadası Belediyesi erdoğan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık

Kılıçdaroğlu'nu Aldatmışlar: Blinken Eset'in Suriye'de Sivilleri Bombalamaya Devam Ettiğini Açıkladı

Suriye Devlet Başkanı Eset'in "gelsinler" demesi üzerine Türkiye'deki Suriyelileri geri gönderme çıkışı yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun fena aldandığı ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken son açıklamasında Suriye'de Eset rejiminin sivilleri bombalamaya devam ettiğini bildirdi. Blinken ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer bazı siyasilerin Türkiye'deki sığınmacıları geri göndermek istedikleri Suriye'de 14 bin kişinin işkenceyle öldürüldüğünü, 130 bin kişinin halen kayıp olduğunu bildirdi.


Kılıçdaroğlu'nun müttefiki Eset Türkiye'deki Suriyeliler için "gelsinler" demişti, ancak ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in 2 gün önce yaptığı açıklama, Suriye'de işlerin pek de CHP yönetiminin sandığı gibi gitmediğini ortaya koydu.

Anthony Blinken yaptığı açıklamada, ABD'nin Suriye halkının acı çekmesine neden olan kuruluşlar ve bireyler için hesap sorma aşamasına geçtiğini bildirdi. Blinken ABD'nin, sekiz Suriye hapishanesine, bunları işleten kurumlardaki beş Esad rejimi yetkilisine, iki milis grubuna ve iki milis liderine yaptırım uyguladığını belirtti. Blinken "Bu faaliyetimiz ABD'nin insan haklarına saygıyı ve Suriyelilere yönelik istismara karşı hesap verebilirliği teşvik etme taahhüdünü vurguluyor" dedi.

-"ESET SİVİLLERİ BOMBALAMAYA DEVAM EDİYOR"

Bugün Suriye'de belirlenen hapishanelerin çoğundaki manzaranın, Suriye ordusu için resmi bir fotoğrafçı olarak çalışan ve rejimin tutuklulara yönelik acımasız ve zalim muamelesini ortaya çıkaran ve rejiminden kaçan bir Suriyelinin tanıklıklarıyla da doğrulandığını anlatan Blinken Türkiye'deki bazı siyasilerin müttefiki olan Eset rejimindeki insan hakları durumunu şöyle özetledi:

"BM Soruşturma Komisyonu (COI) ve insan hakları grupları tarafından iyi belgelendiği gibi, Esad rejimi çatışmanın başlangıcından bu yana çok sayıda Suriyeliyi gözaltına aldı ve istismar etti. Suriye İnsan Hakları Ağı'na göre, 14.000'den fazla tutuklu Esad rejiminin elinde işkence gördükten sonra öldü, 130.000 Suriyeli'nin ise hala kayıp veya gözaltında olduğu bildiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye krizinin başlangıcından bu yana, işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya ceza ve yargısız infazlar dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlallerine karıştığı için 13894 sayılı Yürütme Emri (EO) uyarınca Saydnaya Askeri Hapishanesine yaptırımlar uyguluyor.

ABD ayrıca, Suriye Genel İstihbarat Müdürlüğü ve Suriye Askeri İstihbaratı tarafından işletilen yedi ek hapishaneyi, E.O. 13572 ve Suriye hapishanelerinden sorumlu beş rejim yetkilisini listeye aldı.

ABD, İdlib'i rejim kontrolüne döndürmek için 2020 saldırı operasyonuna katılan Suriye Arap Ordusu'na bağlı bir milis olan Saraya el-Areen'e yaptırım uyguluyor. Bu operasyon, Suriyeli sivillerin kitlesel olarak yerinden edilmesine ve anlatılmamış insan acılarına katkıda bulundu. Yaklaşık bir milyon Suriyeli bu operasyonda yerinden edilmiş durumda ve devam eden topçu saldırıları ön cephelerde sivillere zarar vermeye devam ediyor.

ABD ayrıca, silahlı Suriyeli muhalif grup Ahrar al-Sharqiya'ya, adam kaçırma ve işkence de dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğu için ve iki liderine yaptırım uyguluyor. Ahrar al-Sharqiya'nın sivillerin özel mülklerini yağmalamak ve yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönmesini engellemekle meşgul olduğu bildiriliyor. Grup, Ekim 2019'da Suriyeli Kürt siyasetçi Evrin Halef'in yasadışı bir şekilde öldürülmesine karıştı. Ahrar al-Sharqiya ayrıca çok sayıda eski IŞİD üyesini saflarına kattı. Her iki milis de bugün yaptırım kapsamında."

-BLİNKEN MÜTTEFİKLERİNİ ESET'E KARŞI ÇIKMAYA ÇAĞIRDI

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken dünyaya da çağrıda bulunarak "Dünya, tüm Suriyelilerin onurunu ve insan haklarını geliştirmek için ortak kararlılığını yenilemelidir. Uluslararası toplumu, ülke çapında ateşkes, keyfi olarak gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması ve kayıpların akıbeti hakkında bilgi için çağrılarımıza katılmaya çağırıyoruz. Esad rejimi, bu adımların Suriye'de kalıcı bir barış veya ekonomik refah için kritik olduğunu bilmelidir" dedi.

Blinken bugünkü hareketlerinin ABD'nin Suriye'deki insan hakları ihlallerinin mağdurlarını unutmayacağını açıkça ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.