"Kovid-19 Akciğer Dokusunun Yaşlanmasını Hızlandırıyor"

Çinli bilim insanları, Kovid-19 enfeksiyonunun, özellikle yaşlılarda akciğer dokusunun yaşlanmasını önemli ölçüde hızlandırdığını ortaya çıkardı. Science and Technology Daily tarafından hazırlanan bir rapor, Kovid-19 hastalarının ana ölüm nedeninin ciddi akciğer hasarının neden olduğu solunum yetmezliği olduğunu gösterdi.



Ortak bir Çinli araştırma ekibi, akciğerlerin hangi bölümlerinin virüs tarafından hasar gördüğünü belirlemek için, yaşlı Kovid-19 hastalarının otopsi örneklerinden alınan akciğer dokusunda bağışıklık hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli hücreleri analiz etti.

Nature Cell Biology dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, akciğer hücrelerindeki hücresel yaşlanmanın bazı biyobelirteçleri ve inflamatuar faktörlerin seviyeleri önemli ölçüde arttı. Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Zooloji Enstitüsü ekibinin bir üyesi olan Liu Guanghui, “Apoptoz ve uzun epitel hücrelerinin dökülmesini gördük” dedi.

Araştırma, ayrıca alveollerin normal işlevlerini destekleyen etken maddelerin hücre yüzeylerinde de azaldığını ve alveollerin bazı temel solunum fonksiyonlarının bozulmasına yol açtığını ortaya koydu. Liu, akciğerlerin yanı sıra Kovid-19’un diğer organlara saldırdıktan sonra yaşlanmasını da hızlandırabileceğini söyledi ve ilgili araştırmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.