Öne Çıkanlar Covid19 çin bugünün gündem başlıkları binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Gürer vakıfbank

Küresel Yatırım Bankaları, Çin’in 2023 GSYİH Tahminini Yükseltti

Çin, 2023’ün ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği etkileyici ekonomik sıçrama ile küresel beklentilerin üstüne çıktı. Söz konusu başarı birçok küresel yatırım bankasını bu ülke için daha önce yapmış olduğu yıllık büyüme tahminlerini yükseltmeye yöneltti.



J.P. Morgan önceki tahminini yüzde 0,4 oranında bir artışla yüzde 6,4 oranına çıkardı. Onun arkasından Citibank da aynı oranda bir artış tahminiyle ilk yüzde 5,7’lik öngörüsünü yüzde 6,1 oranına yükseltti. Öte yandan hem Goldman Sachs ve hem de Deutsche Bank, mevcut ekonomik durumu göz önüne alarak tahminlerini yüzde 6 oranına çıkarttılar. 

Devlet İstatistik Ofisi’nin verileri Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası 2023 yılının ilk üç ayı içinde yüzde 4,5 oranında büyüdüğünü gösteriyor. Bu performans, Çin hükümetinin saptadığı yıllık kalkınma hedeflerinin temellerini oluşturmuş bulunuyor.  

Ülkenin dış ticareti, yılın ilk çeyreğinde, bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla, özellikle de şubattan itibaren yüzde 4,8 kadar bir artış kaydedildi. Morgan Stanley, Çin’in, ilk çeyrekte çok güçlü bir toparlanmadan sonra, 2023 küresel ekonomik büyümeye yüzde 40’tan fazla bir oranda katkı yapacağını ve Asya ekonomilerinin bu yıl dünyanın başını çekecek ölçüde performans göstereceğini öngörüyor. 

Öte yandan Deutsche Bank da, Çin’in büyük katkılarıyla Asya’nın ihracatına katkı yapacağını ve Çin’in gayri safi yurtiçi hasılasının bu yıl yüzde 6, 2024 yılında daha da artarak yüzde 6,3 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.