Mülteci Krizinden Kaçakçıların Karı Dudak Uçuklattı

Kaçakçıların geçen yıl Avrupa Birliği’ne bin milyon kadar göçmen ve mülteci sokarak en az 5 milyar dolar kazandığı bildiriliyor.

AB’nin polis örgütü Europol ile İnterpol’un işbirliğiyle hazırlanan rapora göre kaçakçılar 2015 yılında bir milyon kadar göçmeni Avrupa Birliği’ne sokarak 5 ile 6 milyar dolar arasında bir kazanç elde etti.

Kaçakçılara kişi başına yapılan ödemelerin 3 bin 200 ile 6 bin 500 dolar arasında değiştiğine işaret edilirken kaçakçı şebekelerinin de “çok uluslu” girişimleri olup üyelerinin AB devletleri dahil 100’den fazla ülkeden geldiklerine vurgu yapılıyor.

Rapordaki bulgulara dikkat çeken New York Times gazetesi,  “Mart ayında yürürlüğe giren ve Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşan göçmenlerin sınır dışı edilmesini amaçlayan anlaşma sayesinde Ege üzerinden yüzlerce insanın boğulduğu tehlikeli yolculuklarla Avrupa’ya giren kişilerin sayısını önemli ölçüde azalttı”  dedi ancak kaçakçıların anlaşmaya, Libya-Akdeniz rotasını canlandırarak yanıt verdiklerine de dikkat çekti.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre  geçen Pazar günü itibariyle bu yıl “İtalya, Yunanistan, Kıbrıs (Rum Kesimi) ve İspanya’ya 189 bin 414 göçmen ve mültecinin ulaştığı” tahmin edildiğini anlatan gazete,  bu yılın ilk dört buçuk ayında tüm Akdeniz rotalarında tehlikeli yolculuklar sırasında ölenlerin sayısının ise geçen yıla göre yüzde 24 düşüşle bin 357 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.