Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Hadise elazığ palandöken terör Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya mısır fatih terim doğalgaz

NYT: Türkler Bir Konuda Mutabık O da ABD’nin Darbenin Arkasında Bulunduğu

Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminde ABD’nin rol oynadığı görüşünün yaygınlığı, ABD medyasının dikkatini çekti. New York Times gazetesi, “Türkler, bir konuda mutabık olabiliyor. Bu da ABD başarısız darbe girişiminin arkasında olduğudur” sözlerini kullandı.

New York Times gazetesi, “Türkler, bir konuda mutabık olabiliyor. Bu da ABD’nin başarısız darbe girişiminin arkasında olduğudur” başlığı ile verdiği geniş haberinde “Bu komplo teorileri, Türk toplumunun kenarlarında bulunan birkaç kaçığın eseri değil. Türkiye son derece kutuplaşmış bir ülke olabilir ancak İslamcılar, laikler, liberaller ve ulusalcılar dahil toplumun tüm kısımlarının paylaştığı bir şey var” dedi.

Bunun da ABD’nin, doğrudan darbeye karıştığı veya başarısız darbenin lideri olmakla kuşkulanan Fethullah Gülen’in Pennsylvania’da yaşadığı için girişimde bir rol oynadığı inancını oluşturduğunu anlatan gazete, Gülen'in ise iddiaları kuvvetle reddetse de ABD’den yeşil kart alabilmesi için eski bir CİA yetkilisi ve eski bir ABD büyükelçisinin yardımcı olduklarına dikkat çekildiğini anımsattı. 

Obama, Kamuoyu Önünde Yalanlamak Zorunda Kaldı

NYT, ABD’yi hedef alan “komplo” iddialarının çok yoğunlaşması üzerine Başkan Barack Obama dahil, üst düzey ABD’li yetkililerin kamuoyu önünde ABD’nin bir NATO müttefikinin hükümetini devirmeye çalıştığını yalanlamak zorunda kaldıklarına işaret etti.

Gülen İade Edilmezse ABD’ye Büyük Tepki Oluşacak

Türkiye’de Gülen’in darbenin arkasında olduğu hissiyatının yaygınlığı nedeniyle Gülen’in iade edilmemesi durumunda ülkede ABD’ye karşı büyük tepkiler oluşacağı, birkçok kişi için bunun ABD’nin Türkiye’ye karşı komplo kurduğunun teyidini oluşturacağı uyarısında bulunan gazete, İstanbul’daki bir garsonun “Eğer onu iade etmezlerse, bu Amerika ile ilişkilerimizin sonu olur… Bu konuda hepimiz birlik içindeyiz. Onları affetmeyiz” sözlerini yansıttı.

ABD ve Avrupa’daki Darbe Sonrası Kaygılar Da Devam Ediyor

Gazete, Türklerin tepki gösterdiği diğer bir konunun, ABD ve Avrupa’da darbe girişimi sonrası Türkiye’deki “bastırmadan duyulan kaygı” olduğuna dikkat çektiği haberinde, Batı’nın “binlerce asker gözaltına alınırken, on binlerce devlet çalışanının işten çıkarılması" gibi önlemlerin alındığı "temizliğin” eleştirildiğini anımsattı.

Haberde “uzun bir süreden beri Gülencilerin devlet içindeki etkinliğinden kaygılanan Kürtler, laikler ve ulusalcılar dahil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “geleneksel muhaliflerinin" birçoğunun, Gülen’in darbe girişiminin arkasında olduğu inancını paylaşırken "sadece temizliği desteklemekle kalmadıkları, ABD’nin Gülen’in yanında olduğunu da varsaydıkları” ifade edildi.
Bunun ardından “Türk liderlerinin, bazen kamuoyu önünde komplo teorilerini cesaretlendirirken ABD’li yetkililerle özel konuşmalarında ise iki ülke arasındaki ilişkide herhangi bir değişiklik olmadığı yönünde güvence verdikleri” öne sürüldüğü haberde bu bağlamda ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’un bu hafta başında Ankara’da yaptığı görüşmelere atıfta bulunuldu.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.