Sarraf Davasında Kritik Gün: Jüri Seçiliyor

ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delmek, dolandırıcılık ve para aklama gibi suçlamalarla New York’ta, İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf hakkında açılan davada bugün "oldukça önemli bir etken" olarak nitelenen jüri seçiliyor. Bugün tamamlanmaması olasılığı bulunan jüri seçiminin ardından esas dava başlayacak.

Sarraf davasında, duruşmalar öncesi oluşturulacak jüri heyeti seçimi bugün başlıyor. Davaya çok ilgi gösteren ABD medyası, jüri seçiminin bir veya iki gün içerisinde tamamlanması beklendiğini belirtiyor. Bu arada davanın son duruşmalarına katılmadığı için savcılıkla işbirliğine girmiş olabileceği düşünülen Sarraf’ın bundan böyle ne yapacağı merak ediliyor.

Amerika’nın Sesi (VOA),  Sarraf davasının geldiği aşamanın irdelendiği geniş haberinde New York Barosu avukatı Arda Beşkardeş'in değerlendirmelerine yer verdi. VOA'ya konuşan avukat, ABD’nin adalet sisteminde kararın yargıçlar tarafından değil jüri heyeti tarafından verildiğini belirterek, jüri seçiminin oldukça önemli bir etken olduğunu ifade etti. Beşkardeş, “Amerikan adalet sistemi jüri üzerine kurulmuştur. Bir kişinin suçlu olup olmadığına karar veren mecra jüri” dedi.

“JÜRİ SEÇİMİ MAHALLE MAÇINDA TAKIM KURMAK GİBİ”

Duruşmalar sırasında, jüri heyetinin yargıçı yönlendirdiğini anlatan avukat,  “Kanunları anlatıyor. Dava dosyasını anlatıyor. Bu çerçeve de jüri heyeti de iki tarafın iddialarını, ifadelerini dinliyor"  bilgilerini verdi. 

Beşkardeş federal ve eyalet sisteminde jüri seçimini “aslında bir aldım verdim oyunu”na benzeterek  “Mahalle maçında takım kurmak gibi. Savcı da savunma ekibi de kendi istediği kararı verecek bir jüri heyetini oluşturmak ister. Nasıl mahalle maçında en güçlü takımı kurmak isterseniz, burada savcılık ve savunma kendi savundukları doğrular yönünde oy verecek jüri heyetini oluşturmak ister”  sözlerini kullandı.

ESAS DAVA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Jüri seçimi sırasında  yargıcın koordinasyonunda savunma ve savcılık tarafından uzlaşılan sorular sorulduğu sürecin sonucunda, jüri heyetinde 12 kişi kaldığını anlatan Beşkardeş’e göre Sarraf davasına jüri heyetinin oluşturulmasının hemen sonrası yani aynı gün başlanabilir. Ama genelde bir gün alabilecek bir süreç. Hatta daha fazla bir süre de alabilir.

SARRAF SAVCILIKLA UZLAŞTI MI?

Bu arada, Sarraf davasına ilişkin önemli bir soru işareti Sarraf’ın savcılıkla uzlaşıp uzlaşmadığıdır. Avukat Arda Beşkardeş  “Yargıcın Sarraf huzuruna çıkmadan da uzlaşmanın sağlandığını avukatları aracılığıyla kabul etme insiyatifi var. Ama normalde olması gereken şey bir uzlaşma olduğu zaman sanığın yargıcın önüne çıkıp kendisine yönelik suçlamaları kabul edip etmediğini kendi ağzından söylemesi gerekir” bilgilerini verdi.

İMZALARI GÖRMEDEN KESİN BİR KANAATE VARILMAMALI

Bunun ardından “Çok özel durumlarda sanık video aracılığıyla hakime beyanda bulunabiliyor. Özel durumlarda yargıç, mübaşir, avukatlar sanığın yanına gidip beyanını da alabiliyorlar” diyen Beşkardeş,  Sarraf’ın uzlaştığını düşündüğünü belirttikten sonra şu uyarıyı yaptı:

“Ancak bu tür davalarda arka tarafta devam eden pazarlıklar vardır. Hiçbir şey kağıda dökülüp imzalanmadıktan sonra geçerli değildir. Bu konuda belki uzlaşmalara varılmıştır ama her şey kağıda dökülmeden hiçbir yorum yapmak doğru değil.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.