Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugünün gündemi palandöken cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan terör Hadise elazığ Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya mardin

Ticari Sürtüşme, ABD’nin 245 Bin İş Fırsatını Kaybetmesine Yol Açtı

ABD, Trump yönetiminin başlattığı ticari sürtüşme nedeniyle ağır ekonomik bedel ödüyor. Oxford Economics’in bir araştırma raporuna göre, Çin’le girdiği ticari sürtüşmenin ABD’nin istihdam piyasasında 245 bin iş fırsatını kaybedilmesine yol açtığı belirtildi. Ancak iki tarafın da ek gümrük vergileri politikasını kaldırması ve ikili ticareti ilerletmesi halinde, ABD 2025 yılına kadar 145 bin yeni iş fırsatına sahip olabilecek.

Reuters’in haberine göre, söz konusu araştırma, ABD-Çin Ticaret Ulusal Komitesi USCBC’nin talebi üzerine Oxford Economics tarafından yapıldı. USCBC, hükümet dışı ve kar gütmeyen bir örgüttür. Üyeleri arasında yer alan Coca Cola gibi çok uluslu şirketler ve küçük ölçekli şirketlerin hepsi Çin’le ticaret yapıyor.

Oxford Economics’in araştırma raporunun ABD Başkanlığı’na seçilen Joe Biden’in göreve başlamasından birkaç gün önce yayınlanması, düşündürücüdür. Ayrıca ABD’nin şu anki ticaret politikalarına yönelik inceleme ve araştırma da başlatıldı. Bundan önce Biden, göreve başladıktan sonra hemen harekete geçip Trump’ın gümrük vergileri politikasını derhal değiştirme planı bulunmadığını dile getirmişti.

Oxford Economics’e göre, ABD’nin Çin’e ihracatı, ülkede 1,2 milyon iş olanağı sağladı. Çin’in kurduğu çok uluslu şirketlerde 197 bin ABD vatandaşı çalışıyor. 2019 yılında ABD şirketlerinin Çin’e yaptıkları yatırım miktarı 105 milyar doları buldu.

Çin ile arasındaki ticari sürtüşmenin devam etmesi halinde, 2022 yılında ABD’nin 732 bin iş fırsatını kaybedeceği ve bu rakamın 2025 yılına kadar 320 bin adet daha artacağı tahmin ediliyor.

Ticari sürtüşmenin sadece iş olanaklarını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda ABD’nin gayri safi yurtiçi hasılasının 5 yılda 1,6 trilyon dolar düşüreceği öngörülüyor.

Bunun yanı sıra, dünya ekonomisini ilerletmede önemli rol oynayan Çin’in, dünya ekonomisine üçte bir oranında katkı yapacağı, bu nedenle Çin piyasasına erişimin ABD için günden güne daha önemli olacağına dikkat çekildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.