Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım çin gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat vodafone merkez bankası Afrin Gürer

Trump’ın Tweeti ABD-Pakistan İlişkilerini Sarstı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter üzerinden Pakistan’a ağır eleştiri ve tehditleri yöneltmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri sarsttı. ABD’nin İslamabad Büyükelçisi David Hale de Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İslamabad’daki ABD Büyükelçiliğinin bir sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, Büyükelçi Hale’nin dün gece Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını doğruladı, ancak “görüşmenin özüne ilişkin bir yorum yapmayacağını” söyledi.

Donald Trump’ın Twitter üzerinden attığı mesajda dile getirdiği, Pakistan’ın ülkesinde militanların "güvenli bölge" bulmasına göz yumduğunu, ABD’nin Pakistan’a son 15 yılda 33 milyar dolardan fazla yardım sağlamasına karşın bu ülkeden “yalan ve dalavere"den başka bir şey alamadığını iddia ederken, Pakistan’a sağlanan yardımı kesmekle tehdit etti.

Pakistan hükümeti ise Trump’ın mesajına hızla tepki verdi. Pakistan Dışişleri ve Savunma Bakanlarınca yapılan açıklamalarda, Pakistan’ın ABD için çok çaba gösterdiğini, El Kaide’nin büyük ölçüde yok edilmesine yardımcı olduğunu bunun karşılığında ise sadece “hakaret ve itimasızlık” gördüğü vurgulandı.

Bu gelişmeleri aktaran Pakistan’ın önde gelen gazetelerinden The Nation, “İslamabad, militanları görmezden geldiği suçlamalarını defalalarca reddederken, topraklarında binlerce insanın öldürüldüğünü ve  aşırı unsurlarla mücadelede milyarlarca harcandığını gözardı ettiği için  ABD’yı şiddetli şekilde eleştirdi” diyor.  

Haberde, 11 Eylül 2001’de ABD’de gerçekleşen terör saldırılarının, militanlarla mücadele konusunda Washington ile İslamabad arasında “stratejik bir ittifakın” tesis edilmesine yol açtığını belirtilirken ABD liderlerinin, “Washington ve Kabil tarafından Taliban’ı desteklemekle suçlanan Pakistan’dan sık sık yakındıklarına” dikkat çekiliyor.

The Nation, Taliban’ın yıllarca Pakistan’ın kuzeybatısındaki aşiretlerin yarı özerk bölgelerinde “güvenli bölge” bulduğunu, ancak 2014 yılında söz konusu bölgelerde operasyonlar başlatan Pakistan ordusunun şimdi ülkedeki tüm “güvenli bölgeleri” yok ettiğinde ısrar ettiğini de aktardı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.