Öne Çıkanlar Türkiye Büyük Millet Meclisi facebook Kara Harp Okulu emniyet 30 Mart 2024 Pazar Gündemi 30 Mart 2024 Pazar Gündem Özeti 30 Mart 2024 Cumartesi Gündem Özeti 30 Mart 2024 Gündem Özeti 30 Mart 2024 Cumartesi Gündemi Gostivar Gostivar Eyüpsultan Kültür Evi Dumlupınar Mahallesi

Türkiye 2 BM Raporunda Çevreci Yatırımda Örnek Gösterildi

Türkiye dünyanın takdirini sadece teröristi yokedip terörizm bataklığını kurutan İHA ve SİHA'larla kazanmıyor, Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Çin'i son 20 yılda çevreci yatırımlar konusunda araştırma-geliştirme (ARGE) kapasitesini dörde katlayan iki ülke olarak övdü.



-Aynı günlerde bu kez BM Ekonomik ve Sosyal İlişkiler (UN DESA) tarafından yayınlanan bir başka raporda da Türkiye kamunun temiz enerjiye en fazla kaynak ayırdığı 5 ülkeden biri olarak gösterildi.

ANKARA (ANKA) - Birleşmiş Milletler'in iki önemli kuruluşu, aynı günlerde yayınladıkları farklı raporlarda Türkiye'yi çevre ve yeşil enerji konularında yaptığı kamu yatırımları konusunda övdü ve dünyaya örnek gösterdi.

BM Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Kurumu (UNDESA) tarafından yayınlanan "2021 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" adlı raporda Türkiye kamunun temiz enerjiye en fazla kaynak ayırdığı 5 ülkeden biri olarak gösterildi. Aynı günlerde UNESCO tarafından yayınlanan "Küresel Eğitim İzleme Raporu"nda ise "Ülkelerin çevreci ARGE için üniversitelere yatırım yapması gerekir ancak zor. Çin ve Türkiye gibi bazı orta gelirli ülkelerde son 20 yılda ARGE kapasitesinde çok önemli ilerlemeler olmuştur, bu iki ülkede sürdürülebilir ve yeşil kalkınma konusundaki ARGE kapasitesi dörde katlanmıştır" denildi.

-YEŞİL ENERJİYE KAMU DESTEĞİNDE TÜRKİYE ÖRNEK

BM Ekonomik ve Sosyal İlişkiler Kurumu UNDESA'nın "2021 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" başlıklı raporunda ise Türkiye hakkında şöyle denildi:

"Temiz ve yenilenebilir enerji alanında gelişmekte olan ülkelere uluslararası finans akışı 2018'de 14 milyar dolara ulaştı, oran 2017'deki miktardan yüzde 35 daha düşük oldu. Bu tür yıllık dalgalanmalar çoğunlukla büyük hidroelektrik tesis taahhütlerindeki farklılıklardan kaynaklanıyor. 'Hidroelektrik, güneş, jeotermal' ile 'rüzgar' projeleri uluslararası yatırımlardan 2018'de yüzde 27, yüzde 26 pay aldı.

Kamu maliyesinden çevreci üretime akış birkaç ülkede yoğunlaşmaya devam ediyor. Arjantin, Hindistan,
Nijerya, Pakistan ve Türkiye, 2010-2018 arası kamudan çevreci enerjiye yatırım akışı toplamının yüzde 30'unu aldı. Buna karşılık, en az gelişmiş 46 ülkenin tümü kamu taahhütlerinin sadece yüzde 20'sini aldı."

-UNESCO TÜRKİYE VE ÇİN'İ ÖRNEK GÖSTERDİ

UNESCO'nun çevreci ve yeşil enerji ARGE yatırımlarına üniversitelerde kaynak ayırmanın zorluğuna dikkat çektiği bir raporda ise şu satırlara yer verildi:

"Sürdürülebilir kalkınma ve yeşil büyüme için yapılacak yenilikler ARGE kapasitesi oluşturmak için üniversitelerde eğitim yatırımı gerektiriyor. İklim değişikliğine karşı en duyarlı düşük ve orta gelirli ülkeler bu tip yatırımlardan yararlanacak veya bu tip yatırımlara aktif biçimde katılan ülkelerden olamıyor. Çin ve Türkiye gibi bazı orta gelirli ülkelerde son 20 yılda arge kapasitesinde çok önemli ilerlemeler olmuştur, bu iki ülkede çevreci kalkınma konusundaki arge kapasitesi dörde katlanmıştır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.