Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Gürer Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ataşehir belediyesi bugünün gündem başlıkları Zeytin Dalı Harekatı

Yabancı Basın Soruyor: ABD-Türkiye İttifakı Ne Olacak?

ABD ve Türkiye arasında patlak veren vize krizinin yoğun biçimde tartışıldığı yabancı basında, “ABD-Türkiye ittifakı ayakta kalacak ama yara izleriyle”, “ABD-Türkiye ittifakının başı ciddi dertte ve daha kötüye gidebilir” yorumları yapıldı.

ABD ve Türkiye arasındaki vize krizi, ABD ve dünya medyasında yoğun biçimde konuşulmaya devam ediyor.

The Hill: ABD-Türkiye İttifakı Ayakta Kalacak Ama...

ABD Kogresine ilişkin konularda uzmanlanmış The Hilll, “ABD-Türkiye ittifakı ayakta kalacak ama yara izleriyle” başlıklı bir makaleyi yayımladı. Vize krizine dikkat çekilen makalede, “ABD-Türkiye ittifakının başı ciddi dertte ve daha kötüye gidebilir” görüşü savunuluyor.

ABD’nin vize işlemlerini askıya almak için kamuoyuna gösterdiği gerekçenin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanının gözaltına alınması olsa da, “Gerçekte Washington’un aylarca, Türkiye’nin Amerika vatandaşları ve Amerika için çalışan personelin hapse atılmasına verilecek en iyi yanıtın ne olduğunu tartıştığının” belirtildiği makalede, şöyle denildi:

“ABD politika yapıcıları için zorlu mesele, Türkiye’nin politikasını değiştirmek için diplomatik araçların nasıl kullanılacağı. İki ülke hala müttefik ve bir NATO ortağına yönelik bir saldırı durumunda birbirini savunmayı taahhüt etmiş durumunda. Türk kuvvetleri Afganistan’da. Amerikan güçleri ise İslam Devletini vurmak üzere Türkiye’de konuşlu durumda.”

Washington Post: Türkiye Kaçınılmaz Bir Tercih İle Karşı Karşıya

ABD-Türkiye krizinin geniş bir makalede irdelendiği Washington Post gazetesinde ise, “Türkiye’nin kaçınılmaz bir tercih yapması gerektiği” öne sürülüyor. Yazıya göre, “Washington-Ankara ilişkilerinde derin bir kriz yaşanıyor ve Türkiye’nin "hayati" bir üyesi olduğu NATO ittifakı, acıyı hissetmeye başladı”.

Ankara’da atılan adımların, “hem Türkiye’nin nerede durduğu, hem de NATO’ya ait olup olmadığının sorgulanmasına yol açtığı” savunulurken, Türkiye’de ülkeyi, demokrasi, bireysel özgürlükler ve hukuk üstünlüğü olmak üzere NATO Antlaşması’nda yer verilen ideallerden uzaklaştıran büyük adımların atıldığı iddialarına yer verildi.

Foreign Policy: İttifak Bir Efsaneye Dayanıyor

Küresel sorunlara odaklanan ABD’li Foreign Policy dergisi de, “ABD’nin Türkiye ile ittifakının bir efsaneye dayandığı” argümanının kullandığı bir makaleye yer verdi. Makalede, “Washington ve Ankara’nın, ne değerler ne de çıkarlar paylaştığı, aralarındaki ortaklığın Soğuk Savaş sırasında ulaştığı doruğa geri dönemeyeceği” görüşü yer aldı.

ABD’nin Türkiye ile ilişkisinin stratejik ortaklıktan, farklı bir ilişkiye kayışını nasıl idare edeceğininin önemine vurgu yapılırken, ABD’li politika yapıcıların Türkiye’ye Soğuk Savaş gözlüğü ile bakmalarını sürdürmesi durumunda “hiçbir yere varamayacakları” da ifade edildi.

Arab News: Kriz Sürpriz Değil

Ciddi merkezli Arab News tarafından yayımlanan bir makaleye göre ise, ABD’nin vize işlemlerini durdurması ile patlak veren “kavga sürpriz değil”. Bu arada, Ankara’nın dış politikasının da “gittikçe daha değişken hale geldiği” iddia edildi.

“Washington, vize işlemlerini askıya alarak Türkiye’nin uluslararası kural ve uygulamalara uymasını sağlamak için elle tutulur baskı uygulayabileceğini ve uygulamaya hazır olduğu işaretini veriyor” ifadelerinin de kullanıldığı makelede, Washington ile var olan gerilimlerin çabucak azalmaması durumunda Türkiye’nin Rusya’ya daha çok yakınlaşabileceği savunuldu.

Jerusalem Post: Türkiye, Küçük Bir Güç Olmadığını Göstermek İstiyor

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post ise, “Türkiye-ABD diplomatik krizine giden yol” üzerinde durdu. İki ülke arasında “yıllarca bir gerilim yaşandığını” belirten gazete, ikili ilişkilerin sadece Gülen meselesinde değil başka sorunlardan da zarar gördüğünü kaydediyor.

Bu çerçevede, “Ankara için gerçek kaygı vize melelesi değil, ABD’nin YPG’ye verdiği destek” diye yazan gazete, “Vize atışması, sadece daha geniş bir krizin bir belirtisi ve Türkiye’nin itilip kakılabileceği küçük bir güç olmadığını göstermek istediği bir atışma” yorumunu yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.