Öne Çıkanlar Covid19 çin bugünün gündem başlıkları binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank vakıfbank vodafone

Okul Çantası Seçerken Neye Dikkat Etmeli?

Okulların açılmasına az bir zaman kala doğru okul çantası seçerken dikkat edilmesi gerekenleri INCA Klinik Nörosirurji Uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz açıkladı.


Sırt çantaları öğrencilerin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Yapılan bir araştırmaya göre yaklaşık 15 milyon öğrenci sırt çantası kullanırken bunun 5 milyonu sırtlarında taşımaları gereken ağırlığın iki katı kadar yük taşıyor. Amerika’da yapılan güncel bir araştırma gösteriyor ki doktorların %40’ı, meslek hayatlarının bir döneminde fazla yük taşımaktan, sırt çantalarının düzgün kullanılmamasından oluşan sırt ve omurilik travmalarını tedavi etmiş.

Op. Dr. Bıkmaz, çocukların ve gençlerin bu sorunları yaşamaması için ailelerin çanta seçerken dikkat etmesi gerekenleri açıkladı.


Tekerleklere İzin Verin

Tekerlekli bir sırt çantası eğer çocuğun on kilodan fazla yük taşıyacağı konusunda tahminleri varsa, sırt ağrısı problemlerini çözmede yardımcı oluyor.

Rahatlık

Op. Dr. Bıkmaz, Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanlarının %20’si geleneksel tarzdaki sırt çantalarının kullanılması konusunda oy birliğine vardığını belirtiyor. Ailelerin ise bu tarz çantalarda iki askı olduğuna ve pamukla doldurulmuş kayışlarla beraber bel için fazla yük desteği olan bel kayışları olduğuna emin olması gerektiğini hatırlatıyor. Doktorların %30’unun ailelere gördükleri ilk sırt çantasını almamasını önerdiğine dikkat çeken Bıkmaz, çocuğun çanta ile rahat ettiğinden ve kayışlarının sıkıca uyduğundan emin olunması gerektiğini vurguladı.


Aşırı Yük Taşımayın

Hangi tarzda çanta seçilirse seçilsin asıl önemli olanın çanta değil, çantanın içine konulacak okul gereçleri olduğunu ifade eden Op. Dr. Bıkmaz, çocukların ve gençlerin çantalarını en çok aşırı yük yüklemek amacıyla kullandıklarını söylüyor belirtti. Bu açıdan çantanın büyüklüğünün çocuğa göre seçilmesi gerektiğini vurguladı.

“Taşıyabileceğinizden fazlasını yüklemeyin” diyen Op. Dr. Bıkmaz, çantadaki gerekli olmayan eşyaların boşaltılması gerektiğini söyledi. Doktorların çantanın toplam ağırlığının, çocuğun ağırlığının %10-15’i kadar olması gerektiğini belirten Bıkmaz, çantanın ise ağır eşyaların sırta yakın olacak şekilde düzenlenmesi, geri kalan eşyaların ise çantaya eşit bir şekilde paylaştırılması gerektiğini açıkladı.


Aileler Ağır Eşyalara Karşı Ne Yapacak?

Op. Dr. Bıkmaz, ailelerin ağır eşyalara karşı öğretmenlerle konuşarak yükleri azaltmaya çalışabileceklerini söyledi.

Çocuklarının sakatlanmalara karşı sırt ve çevresindeki kasları kuvvetlendirmeleri için çeşitli egzersizler yapabileceğini belirten Bıkmaz, sırt ağrısı söz konusu ise hemen bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına danışılması gerektiğini hatırlattı.

Anahtar Kelimeler:
OkulçocuklarGençler
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.