Açlık Sınırı Bin 509 Liraya Yükseldi

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun yaptığı araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı Ekim ayında bin 509 liraya, yoksulluk sınırı ise 6 bin 192 liraya kadar yükseldi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge Birimi’nin,  dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi için tüketilmesi gereken gıda miktarlarını dikkate alarak hesapladığı gıda yoksulluğu sınırı olan açlık sınırı, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında artış kaydederek bin 509 liraya yükseldi. Dört kişilik bir ailenin, “yoksunluk hissinden” uzak bir yaşam sürdürebilmeleri için gereken aylık harcama tutarı olan yoksulluk sınırı ise da 6 bin 192 lira olarak gerçekleşti.  Ekimde gıda dışı harcamalarda da önceki aya göre ortalama yüzde 1,4 oranında artış gerçekleşti.

-AÇLIK SINIRI-

Birleşik Kamu-İş’in hesaplamalarına göre dört kişilik bir ailenin gıda yoksulluğu olan açlık sınırı, Ekim ayında, et, kuru bakliyat, patates, soğan, bulgur, makarna-şehriye gibi gıda maddelerinin fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle bin 490 liradan bin 509 liraya yükseldi. Ekim ayında, taze sebze ve meyve ile yağ fiyatlarında yaşanan azalma açlık sınırının çok daha yüksek bir rakama ulaşmasını engelledi.

Dengeli bir beslenme için ekmeğe yapılması gereken harcama 168 lira düzeyinde kalırken, pirinç ve bulgura ayrılması gereken tutar 36,6 lira, una yapılması gereken harcama 26,6 lira, makarna ve şehriye gibi ürünlere yapılması gereken harcama 23,8, yağ harcaması 35,1,  şeker harcaması 29,1, reçel, bal ve pekmez ve helva gibi tatlılara yapılması gereken harcama 67 lira, zeytin için yapılması gereken harcama ise 32,1 lira olarak hesaplandı.

-YOKSULLUK SINIRI-

Ekim ayında gıda için bin 509 lira harcaması gereken söz konusu ailenin gıda dışındaki temel gereksinimlerini “yoksunluk hissi duymadan” karşılayabilmeleri için yapmaları gereken harcamanın tutarı da, yüzde 1,35 oranında artarak 4 bin 621 liradan 4 bin 683 liraya yükseldi.  Gıda ve gıda dışı harcamaların toplamımdan oluşan yoksulluk sınırı ise 82 lira artarak 6 bin 192 liraya kadar yükseldi. Yoksulluk sınırında Ekimde yaşanan 83 liralık artışın 19 lirası gıda, 63 lirası ise gıda dışı harcamalardan oluştu.

Ankara’da yaşayan bir aile dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre gıda dışı harcamalarda en büyük payı alan barınmayla ilgili harcamalar Ekim ayında 939,3 liraya geriledi. Özelikle doğalgaz fiyatlarında yapılan yüzde 8 oranındaki düşüş kira ve barınmayla ilgili diğer kalemlerde yaşanan artışa rağmen, barınma harcamalarının yükselmesini önledi.

-ÇALIŞANLAR YOKSUL, EMEKLİLER VE ASGARİ ÜCRETLİLER AÇ-

Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre Ekim 2016 itibariyle Türkiye’de eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memura ödenen en düşük aylık 2 bin 245 lira düzeyinde bulunuyor. Yine eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir memur dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre ortalama memur maaşı ise 2 bin 623 lira düzeyinde bulunuyor.

Buna göre aile yardımı da dâhil en düşük memur maaşıyla geçinmeye çalışan dört kişilik bir ailenin eline geçen bu paranın yüzde 67‘si beslenmeye gidiyor. Yani söz konusu ailenin diğer gereksinimlerini (barınma, sağlık, eğitim, ulaşım, haberleşme vb) 736 lira ile karşılamak zorunda bulunuyor. Bu durumdaki aileler yetersiz bir şekilde beslenip diğer zorunlu harcamalarını karşılamaya çalışıyorlar.

En düşük memur maaşı Ekim ayında 6 bin 192 lira olan yoksulluk sınırının ancak yüzde 24’ünü karşılayabiliyor. Ortalama memur maaşı ise açlık sınırının ancak yüzde 42’sine yetiyor.

2016 yılında bin 300 lira olarak uygulanan net asgari ücret ise açlık sınırının ancak 26 günlük kısmını karşılıyor.

Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre Ekim ayı itibariyle en düşük işçi emekli (SSK) aylığı bin 287 lira, ortalama işçi emekli (SSK) aylığı 1.327 lira, en düşük memur emekli aylığı bin 489, ortalama memur emekli aylığı bin 851 lira, en düşük bağımsız çalışan (Bağ-Kur) aylığı bin 164 lira, ortalama bağımsız çalışan aylığı ise bin 376 lira düzeyinde seyrediyor.

Buna göre en düşük ve ortalama işçi emekli (SSK) aylığı, en düşük ve ortalama bağımsız çalışan (Bağ-Kur) aylığı ve en düşük memur emekli aylığı alan emekliler açlık sınırının altında bir gelirle geçirmek zorunda kalırken, ortalama memur emekli aylığı alanların geliri ise açlık sınırını güçlükle karşılıyor.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.