Öne Çıkanlar ankara konya sgk bodrum deprem chp pakistan veysel eroğlu cumhurbaşkanı erdoğan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank iata kastamonu

Akaryakıt Satışları Yüzde 7 Düştü

Mayıs ayından bu yana gözlemlenen fiyat artışı benzin ve motorin tüketiminde yüzde 7’lik azalmaya sebep oldu. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, “Piyasada daralma olduğu gerçek. Ya aynı aracı birkaç kişi paylaşmaya başladık ya da tüketim alışkanlığını değiştirmeye başladık” dedi.

Kur dalgalanmasından etkilenen akaryakıt fiyatları benzinde 7 lira 10 kuruşa, motorinde 6 lira 45 kuruşa dayandı. Bu yılın Mayıs ayından beri uygulanan eşel mobil sistem ile akaryakıttan alınan ÖTV’den feragat edilerek tüketici ve enerji sektörü korunmaya çalışılsa da benzin ve motorin satışlarında düşüş gözlemleniyor. EPGİS’in yurt genelindeki 177 akaryakıt istasyonu bayii temsilcisinin katılımıyla düzenlediği araştırma, sektördeki daralmayı çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

“PİYASADA DARALMA OLDUĞU GERÇEK”

EPGİS verilerine göre benzin ve motorin satışlarında litre bazında yüzde 7’lik azalma meydana gelirken, istasyon gelirlerinin Türk Lirası bazındaki düşüşü yüzde 15’e yaklaştı. EPGİS Genel Başkanı Aktaş, akaryakıt satışındaki daralmaya ilişkin ANKA’ya açıklamalarda bulunarak, “Piyasada daralma olduğu gerçek. Akaryakıt istasyonlarındaki satış daralmasının bugünkü nakit darboğazının olduğu bir ortamda, yüzde 7 civarında gerçekleştiğini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

“TÜKETİM ALIŞKANLIĞI DEĞİŞMEYE BAŞLADI”

Otomobil satışlarındaki düşüşün devam etmesi durumunda yüzde 7 oranında kaydedilen satış düşüşünün kısa-orta vadede daha yukarı tırmanabileceğini ifade eden Aktaş, azalan tüketimi, “Ya aynı aracı birkaç kişi paylaşmaya başladık ya da tüketim alışkanlığını değiştirmeye başladık. Daha kısa yolculuklar tercih edilmeye başlandı” şeklinde yorumladı.

“EŞEL MOBİL SİSTEM HEM VATANDAŞI HEM İSTASYONU KORUMUŞTUR”

Eşel mobil sisteminin piyasaya etkisine dikkat çeken EPGİS Başkanı Aktaş, sistemin uygulanmaması halinde akaryakıt istasyonlarının ek sermayeye ihtiyaç duyacağını belirterek, “Gelen her zam akaryakıt istasyonlarına artı sermaye ihtiyacı demektir. Bu sermaye ihtiyacını bugünkü faiz şartlarında ortaya koymak çok da kolay bir şey değil. Eşel mobil sistem vatandaşı koruduğu gibi artı sermaye ihtiyacı bakımından istasyonu da korumuştur” şeklinde konuştu.

“SEKTÖRE ÖZEL BİR GİRİŞİM YAPILMASI GEREKİYOR”

Aktaş, yüzde 3’lere dayanan POS faizlerinin aşağı çekilmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Akaryakıt istasyonlarına uygulanan yüksek oranlı ertesi gün hesaba geçmeli POS oranları yüzünden ciddi sıkıntılarımız var. Nakit ve faiz oranlarında akaryakıt sektörüne özel bir girişim yapılması gerekiyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.