ATO Başkanı Baran'dan Ara Elemana Teşvik Önerisi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, mesleki ve teknik lise mezunu çalışanlara, ücretten sigorta primine, askerlikten sağlık giderlerine çeşitli alanlarda teşvik verilmesinin, reel sektörün kronik hale gelen ara eleman sorununun çözülmesine katkı sağlayacağını belirterek, “Meslekliye teşvik, ara eleman sorununun aşılmasında güçlü bir adım olacaktır” dedi.

 

ATO Başkanı Gürsel Baran, yazılı bir açıklama yaparak mesleki ve teknik lise mezunlarına çalışma hayatında getirilecek teşvik ve kolaylıkların, reel sektörün ara eleman sorununun çözülmesinde etkili olacağını söyledi. Reel sektörün ara eleman bulma sıkıntısının pandemi sonrasında arttığına dikkati çeken Baran, inşaattan sağlığa, tekstilden mobilyaya ve özellikle hizmet sektörü de olmak üzere hemen her sektörde ara eleman sıkıntısı yaşandığını ifade etti.

"Meslekliye teşvik, ara eleman sorununun aşılmasında güçlü bir adım olacaktır”

 

Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde önemli mesafeler kat ettiğini kaydeden Baran, “Mesleki ve teknik eğitim almış ara eleman olarak adlandırılan iş gücü reel sektörün kalbi durumunda. Oysa gençler ve aileler iyi bir iş bulmak için tek seçeneğin üniversite okumak olduğunu düşünüyor. Öncelikle bu algıyı yıkmalıyız. Her yıl yüzbinlerce genç üniversitelerden mezun oluyor, ne onlar aradığı işi ne de işveren aradığı elemanı bulamıyor. İyi şartlarda bir iş bulmaya giden yolun mesleki eğitimden geçtiğini anlatmalı, mesleki ve teknik liselerden mezun çalışanlara kolaylıklar sağlamalı, teşvikler getirmeliyiz. Ücretten sigorta primine, askerlikten sağlık giderlerine verilecek teşviklerin, reel sektörün kronik hale dönüşen ara eleman sorununun çözülmesinde etkili olacağına inanıyoruz. Meslekliye teşvik, ara eleman sorununun aşılmasında güçlü bir adım olacaktır” dedi.

 

Baran, açıklamasında mesleki ve teknik lise mezunu çalışanlara verilebilecek teşvikler hakkında örnekleri de başlıklar halinde sıraladı. Baran’ın önerileri şunlar: 

 

-      Bedelli askerlikte ücret muafiyeti,

-      Sigorta primlerinin yüzde 50’ye kadar olan bölümünün devlet tarafından karşılanması,

-      Sağlık giderlerinde katkı payında yüzde 50’ye varan oranlarda indirim,

-      Asgari ücretten yüzde 50 daha az vergi,

-      Her yıl için 3 ay yıpranma hakkı,

-      Bireysel emeklilik için yüzde 50 indirim,

-      Araç sigorta ve kasko bedellerinde yüzde 50 indirim sağlanması.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.