Öne Çıkanlar Koronavirüs CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak chp niğde milletvekili ömer fethi gürer sıla gündem başlıkları vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş fırat kalkanı akbank hatay

ATO Başkanı Baran'dan Bankalara Çağrı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bankalara deprem bölgesindeki işletmelerin kredi borcunu başvuru ve talep olmaksızın erteleme çağrısında bulundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların müşterilerin taleplerine bağlı olmak kaydıyla kredi borçlarını 6 ay süreyle ertelemesine ilişkin Kurul kararı aldığını hatırlatan Baran,  “Bankalarımızı bu düzenlemeyi dikkate alarak deprem bölgesindeki tüccarın kredi borcunu başvurusuz, koşulsuz, şartsız ve faizsiz olarak erteleme yönünde inisiyatif almaya davet ediyorum. Bankalarımızın bu yaklaşımı toplumsal dayanışmanın en güzel yansıması olur” dedi.

ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde gerçekleşen depremlerden etkilenen illerde faaliyet sürdüren ticari işletmelerin kredi borçlarının bankalar tarafından müşteri talebine bağlı olmaksızın ertelenmesi gerektiğini söyledi. Depremin etkilediği 10 ilde 320 bin ticari işletmenin bulunduğunu kaydeden Baran, kullanılan ticari kredilerin toplamının ise 700 milyar TL’ye yaklaştığını bildirdi. Resmi Gazete’nin 14 Şubat 2023 tarihli mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Halkbank’ın esnafın kredi borçlarını başvuru şartı aramadan, 6 ay süreyle ertelediğini hatırlatan Baran, bu kararın depremin verdiği zararla uğraşan esnafa nefes aldırdığını kaydetti. Baran, Halkbank’ın bu kararının diğer bankalara da örnek olmasını ve kapsamının ticaret odası üyelerini de kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların müşterilerin taleplerine bağlı olmak kaydıyla kredi borçlarını 6 ay süreyle ertelemesine ilişkin Kurul kararı aldığını, bu karara uyan İş Bankası’nın da bölgedeki kredilerin ödemelerini 6 ay süreyle faizsiz ertelediğini hatırlatan Baran,  şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Nureddin Nebati’ye, Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na bu karardan dolayı teşekkür ediyorum. Yüz yılın felaketini yaşadık ve bundan sonra nasıl daha hızlı toparlanabiliriz diye düşünüyoruz. Bölgede tüccar ve esnafımızın, maddi manevi sıkıntılarla uğraşırken bir yandan da kredi borcu düşünmesi mümkün değil. Bu süreçte verilecek her türlü destek çok önemli. Deprem bölgesindeki işletme sahiplerinin kredilerini erteletmek için başvuru yapacak, evrak hazırlayacak veya prosedürlerle uğraşacak hali de morali de zamanı da yok. Bankalarımızı BDKK’nın düzenlemesini dikkate alarak deprem bölgesindeki tüccarın kredi borcunu başvurusuz, koşulsuz, şartsız ve faizsiz olarak erteleme yönünde inisiyatif almaya davet ediyorum. Bankalarımızın bu yaklaşımı toplumsal dayanışmanın en güzel yansıması olur. Bu vesileyle deprem nedeniyle hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yaralarımızı birlikte saracağız”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.