Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım çin gündem Kuşadası Belediyesi ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Bakan Zeybekci Dış Ticaret Verilerini Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 Temmuz ayı dış ticaret verileri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Zeybekci, 2016 Temmuz ayı dış ticaret verileri üzerine değerlendirme yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi dış ticaret rakamlarına göre, 2016 yılı Temmuz ayı ihracatının 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 11,5 oranında azalarak 9 milyar 855 milyon dolar olurduğunu, ithalatın ise yüzde 19,7 azalarak 14 milyar 643 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı. Temmuz ayı itibariyle dış ticaret açığının yüzde 32,5 düşerek 4 milyar 788 milyon dolar seviyesine gerilediğini belirten Zeybekci, şöyle devam etti:

“Bu doğrultuda yılın yedi aylık dönemi itibariyle ihracatımızda yüzde 3,6 oranında, ithalatımızda ise yüzde 8,6 oranında bir azalma kaydedildi. 2016'nın ilk 7 aylık dönemiyle beraber ülkemiz dış ticaret açığını da yüzde 18,9 azaltarak 32 milyar 797 milyon dolara indirmiştir.”

-“TEMMUZ AYINDA HEM İHRACATIMIZDA HEM DE İTHALATIMIZDA GERİLEME YAŞANDI”-

Yaklaşık üçte ikisini tamamladığımız 2016 yılı, belirsizliklerin ve risklerin hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkeler için ciddi etkiler doğurduğu bir dönem olmaktadır. Küresel talep seviyesi, uygulanan son derece agresif para ve maliye politikalarına rağmen istenen seviyeye yaklaşamıyor. Ekonomik aktivitedeki yavaşlık ve etkisini tam anlamıyla gösteremeyen politikalar, küresel ölçekte dış ticaret hareketlerini de kısıtlamayı sürdürüyor.”

Dünya Ticaret Örgütü'nün en güncel verilerine göre bu yılın 6 aylık periyodu için toplam küresel ihracatın yüzde 5,1 oranında daraldığını belirten Zeybekci, 2015'in aynı döneminde yüzde 10,7'lik çok daha sert bir ihracat daralması gözlemlediklerini ifade etti. 2015 dönemine göre bu yıl, emtia fiyatlarında nispeten bir toparlanma, Amerikan dolarındaki hızlı değerlenme sürecinde ise bir yavaşlama söz konusu olduğunu kaydeden Zeybekci, çıkarılması gereken sonuca ilişkin, “Gelişmekte olan ülke riskleri halen mevcudiyetini korurken, gelişmiş ülkelerdeki ekonomik ivme ise halen ılımlı seviyelerde gidip gelmektedir. Dolayısıyla küresel ekonomideki durgunluk hali devam etmekte, bu eğilim de dış ticaret rakamlarına doğrudan yansımaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiyenin, 2016 yılının Ocak-Temmuz dönemi itibariyle ihracatında yüzde 3,6 kayıp yaşadığını ifade eden Zeybekci, bununla beraber Türkiye’nin, verisi açıklanmış olan 7 aylık dönemin 4 ayında ihracatını artırmayı başardığını kaydederek, amacın bu artışı yılın tüm aylarına yayarak ihracatımızı sürekli bir yükseliş patikasına sokmak olduğunu belirtti.

-“İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANINDAKİ YÜKSELİŞ SÜRÜYOR”-

Ekonomi Bakanı Zeybekci, açıklamasına şöyle devam etti:

“Ekonomik büyümesini kesintisiz sürdüren Türkiye, aynı zamanda dış ticaret açığını kontrol altına alma yolunda da başarılı grafiğini korumaktadır. Yılın ilk 7 aylık süre zarfı içinde dış ticaret açığında yaşanan yüzde 18,9'luk düşüş son derece dikkate değer bir başarıdır. Özellikle Temmuz ayında açıkta meydana gelen yüzde 32,5'lik daralma, bu yılki en büyük azalış oranına işaret etmektedir.

Yine benzer şekilde, 2016 yılının ilk 7 aylık dönemi itibariyle de ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2015 yılının aynı periyodundaki yüzde 67,7 düzeyinden 3,6 puanlık bir artış ile yüzde 71,3 seviyesine yükselmiştir.

2016 yılının ilk yarısı itibariyle cari işlemler açığını yüzde 12,9 düzeyinde azaltarak 19,1 milyar dolara indiren Türkiye ekonomisi, kırılganlık unsurlarını kontrol edilebilir bir konuma getirme yolunda ciddi bir mesafe kat etmektedir. Dış ticaret açığındaki azalış trendi ile karşılama oranımızdaki artış ivmesinin 2016'nın kalanında da sürmesi sonucu cari açığımızı daha da düşük seviyelere çekmiş olacağız.

-“TEMMUZ AYINDA İHRACATIMIZIN YARISINDAN FAZLASINI AB PAZARLARINA YAPTIK”-

En önemli ticaret partnerimiz olan Avrupa Birliğinde halen ılımlı diye adlandırabileceğimiz bir ekonomik görünüm söz konusu.  Her ne kadar Brexit sonrası belirsizlik hali ve bilhassa bankacılık sektöründe belirginleşen sorunlar üye ülkeler için önemli birer tehdit unsuru olmayı sürdürse de, halen devam etmekte olan parasal genişlemenin de etkisiyle genel anlamda pozitif bir ekonomik eğilimden bahsedebiliriz. Bu gelişmeler de kaçınılmaz olarak en büyük ihraç pazarımızda olan bu bölge ile dış ticaret hareketlerimizi olumlu yönde etkiliyor.

Haziran ayında Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı alan ve ekonomisinde ciddi resesyon riskleri bulunan İngiltere, Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız pazar olmuştur. Temmuz ayında İngiltere'ye yaptığımız ihracatta yüzde 21,9'luk bir artış yaşanmıştır.

Bir diğer AB üyesi ülke olan ve Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı pazarlar arasında başı çeken Almanya'ya olan ihracatımız ise Temmuz ayında yüzde 11,8 gerilemiştir.”

-“ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ HEP BERABER İNŞA EDECEĞİZ”-

Türkiye ekonomisinin birinci önceliğinin üretim ve ihracat odaklı bir ekonomi modeline geçiş olmak durumunda olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, ekonomi yönetimi olarak politikadaki odak noktasının, bir önceki günden daha çok üretim yapmak, daha çok ihracat gerçekleştirmek, daha fazla vatandaşımıza istihdam oluşturmak olduğunu vurguladı. Zeybekci, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün dünyanın dört bir tarafında Türk ihracatçısı, hem kendisine yeni pazarlar bulmakta, hem de mevcut pazarlarda derinleşmek suretiyle pazar payını artırmak için çabalamaktadır. Biz de ihracatçılarımızın bu özverisine elimizden gelen en uygun ve en etkili araçlarla desteklemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İhracatçısıyla, sanayicisiyle, müteşebbisiyle el ele verecek, bu ülkenin geleceğini inşa etmeye devam edeceğiz. Ülkemiz, ihracat ve yatırım alanında ezberleri bozacak yeni teşvik unsurlarıyla hem bölgesinin hem de küresel ekonominin parlayan yıldızı olmayı sürdürecektir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.