Öne Çıkanlar galatasaray palandöken türk telekom azerbaycan ukrayna trabzonspor yapı kredi ingiltere anadolu efes konser dolar Göztepe

Benzin Vergisinde Türkiye 11. Sırada

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AB ülkeleri ile Türkiye karşılaştırdığında, benzindeki vergi yükü sıralamasında Türkiye’nin onbirinci sırada, motorindeki (Euro dizel) vergi yükü sıralamasında onuncu sırada olduğunu açıkladı.

-“AKARYAKIT ÜRÜNLERİNİN PİYASA KOŞULLARI DAHİLİNDE OLUŞAN FİYATINA KAMUNUN HERHANGİ BİR MÜDAHALESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”-

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker soru önergesinde, “Ülkemizde satılan benzinin fiyatı neden bu kadar yüksektir? AB ülkeleri içinde benzinden alınan en yüksek vergi oranının ülkemizde olduğu iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

Soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı, Petrol Piyasası Kanununa göre petrol fiyatlarının 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak, serbest piyasa koşullarına göre oluştuğunu, rafineri fiyatlarının endeksle oluşturulması, dağıtıcı ve nakliye paylarının tavanı gibi fiyatların dolayı veya dolaysız olarak kamu tarafından belirlenmesine ilişkin uygulamaların sona erdirildiğini söyledi.

-“TÜKETİCİLERİN LEHİNE OLMAK ÜZERE AKARYAKIT ÜRÜNLERİNE GEÇİCİ SÜRELER İÇİN TAVAN FİYAT BELİRLEYEBİLMEKTEDİR”-

Akaryakıt ürünlerinin piyasa koşulları dahilinde oluşan fiyatına kamunun herhangi bir müdahalesinin söz konusu olmadığının altını çizen Maliye Bakanı, “Bununla birlikte Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 10. Maddesi uyarınca, ülkemizdeki rafineri, dağıtıcı ve bayi paylarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu ile uyumlu olmasını teminen, tüketicilerin lehine olmak üzere akaryakıt ürünlerine geçici süreler için tavan fiyat belirleyebilmektedir” dedi.

-DÖVİZ KURUNA İŞARET ETTİ-

Maliye Bakanı, akaryakıt ürünlerinin fiyatlarının oluşumunda, ham petrol fiyatındaki değişimler belirleyici olmakla birlikte; her bir ürünün fiyatının arz-talep mekanizmasına göre ayrı ayrı oluştuğunu, döviz kuru dahil olmak üzere, fiyatların oluşumuna etki eden birçok faktörün de bu süreçte rol oynadığının dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

-POMPA FİYATINI ANLATTI-

Akaryakıt ürünlerinin pompa fiyatının; rafineri fiyatı, dağıtıcı ve bayi payı ile katma değer vergisi gibi değişken unsurlar ile petrol fiyatlarından bağımsız olarak alınan özel tüketim vergisi (ÖTV), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gelir payı gibi sabit unsurların toplamından oluştuğunu kaydeden Maliye Bakan şöyle dedi:

“Akaryakıt ürünlerinin pompa fiyatı içinde yer alan ÖTV, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uygun şekilde maktu olarak alınmakta ve maktu ÖTV tutarları, enflasyona göre aylık olarak uygulanan otomatik artışlar yerine, 2005 yılı başından itibaren Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmektedir. Akaryakıt ürünlerine uygulanmakta olan ÖTV tutarlarındaki en son değişiklik 22 Eylül 2012 tarihli ve 28419 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yapılmıştır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.