Öne Çıkanlar ırak pkk fetö CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır TarımGFE Cumhur İttifakı spk Tavuk eti üretim miktarı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Şubat 2024 konut satış istatistikleri 1 Mart 2024 Cuma Gündem Özeti Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi

Beyaz Eşyada ÖTV Sıfırlandı

Bakanlar Kurulu kararıyla elektrikli ev aletleri, beyaz eşyada ÖTV 30 Nisan 2017’ye kadar sıfırlandı. Mobilya’da ise KDV oranı yüzde 8 olarak belirlendi.
Damga Vergisi, KDV, Özel Tüketim Vergisi oranlarının yeniden belirlenmesine ilişkin düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenen ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ait damga vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak.

Yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında alınmış konut inşaatı projeleri ile kamu kurum e kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde; metrekare vergi değeri 500 TL – bin TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV uygulanacak. Metrekare vergi değeri bin TL ve üzeri konutların tesliminde ise yüzde 18 KDV uygulanacak. Yapı ruhsatı 1 Ocak 2017’den sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi 1 Ocak’tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde ise metrekare vergi değeri bin TL ile 2 bin TL arasında olan konutların tesliminde yüzde 8, 2 bin TL üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 KDV uygulanacak.

Mobilyada KDV Yüzde 8 Olarak Belirlendi

30 Nisan 2017 tarihine kadar uygulanmak üzere metal, ahşap, plastik mobilya ürünlerinin teslimlerinde katma değer vergisi oranı yüzde 8 olarak belirlendi. Mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, teslim ettikleri mallar nedeniyle yüklendikleri vergiler dahil edilmeyecek.
2017 yılında gerçekleştirilen ve Bakanlar Kurulunca indirimli vergi oranına tabi tutulan teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisinin 10 bin TL’yi aşan kısmı, yılı içinde iade edilecek. 2016 yılında indirimli orana tabi işlemlerle ilgili 2017 yılında yapılacak yıllık iadelerde de bu tutar dikkate alınacak.

2018 ve izleyen takvim yılları için bu sınır, bir önceki yıldaki tutarın yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle uygulanır. Bu şekilde yapılacak hesaplamada, 50 TL ve daha düşük tutarlar dikkate alınmayacak, 50 TL’den fazla olan tutarlar ise 100 TL’nin en yakın katına yükseltilecek.

Yatlarda ÖTV Süresiz Kaldırıldı

Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde uygulanacak özel tüketim vergisi oranı yüzde 0 olarak belirlendi.
30 Nisan 2017 tarihine kadar beyaz eşya, klima ve su ısıtıcıların özel tüketim vergisi yüzde 0 olarak belirlendi. 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.