Öne Çıkanlar Hakkari EMİNE ERDOĞAN Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak terör Hadise bugünün gündemi elazığ palandöken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan malatya mısır fatih terim

DİSK: Resmi İşsizlik Rakamları Gerçeği Yansıtmıyor

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) göre resmi işsizlik rakamları gerçeği yansıtmıyor. Gerçek rakamlar ise Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsizlik rakamlarını gösteriyor. DİSK, "İşsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 429 bin kişi oldu. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 20 olarak gerçekleşti" açıklamasında bulundu.    

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), işsizlik oranındaki 0.2’lik azalışın sebebinin kayıtlı işsizlerin çalışma hayatından uzak kalmaması amacıyla uygulamaya sokulan "Toplum Yararına Çalışma Programı" kapsamındaki kişilerin sayısındaki devasa artıştan kaynaklandığını öne sürdü. DİSK’e göre, söz konusu kişilerin işsiz kapsamında değerlendirilmesi durumunda resmi işsizlik oranı yüzde 11.5'e yükseliyor. Resmi işsiz sayısı ise 3 milyon 333 bini buluyor. DİSK, bu sayının Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsiz sayısı olduğunu savundu. 

-“İŞSİZ SAYISINDA KASIM AYI DÖNEMİ İÇİN REKOR KIRILDI’’-

 DİSK-AR, TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi'nin 2015-Kasım ayı dönem sonuçlarını değerlendirdi. Buna göre, resmi işsizlik oranı yüzde 10.5 ile geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 0.2 puan gerilerken, işsiz sayısı 29 bin kişi artışla 3 milyon 125 bin oldu. İşsiz sayısında Kasım ayı dönemi için rekor kırıldı. İşsizlik oranında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre göreli azalış, kayıtlı işsizlerin çalışma hayatından uzak kalmaması amacıyla uygulamaya sokulan Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamındaki kişilerin sayısındaki devasa artıştan kaynaklandı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu kapsamda çalıştırılan işsiz sayısı 10 kat artarak 28 binden 300 bine yükseldi.

Bu kişiler hakları söz konusu olduğunda işçi kapsamında değerlendirilmiyor ve en temel haklardan yoksun bırakılıyor. Bu kişiler en güvencesizler kapsamında yer alıyor. Programın amacı da "istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellenmesi" olarak ortaya konuluyor. Buna karşın işsizlik verilerinde bu kişiler “çalışan” kategorisinde değerlendiriliyor. 

Kasım 2015 dönemi için işsiz sayısı Toplum Yararına Çalışma Programı'nın etkisine rağmen Kasım 2012 dönemine göre yüzde 35 arttı. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 2 milyon 304 bindi. Kasım 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bir nedenle işsiz sayılmayanlar da (umutsuzlar ve diğer) dâhil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 17, işsiz sayısı da 5 milyon 480 bin kişi olarak gerçekleşti. İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar  (eksik ve yetersiz istihdam edilenler) ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 429 bin kişi oldu. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 20 olarak gerçekleşti.   

-“YÜKSEKÖĞRETİM MEZUNLARI İÇİN İŞSİZLİK ORANI ORTALAMANIN ÜSTÜNDE’’-

Kadınlar için resmi işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 57 bin kişi arttı. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 24 oldu. Yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısı 768 bin kişi oldu. Yükseköğretim mezunları için işsizlik oranı yüzde 10.8 ile ortalamanın üstünde gerçekleşti. Yükseköğretim mezunu kadınlar için işsizlik ise yüzde 15.7 seviyesinde olurken, bu oran yükseköğretim mezunu erkeklerin işsizlik oranı olan yüzde 7.5'in iki katından fazla.

Gençler için (15-24 yaş) geniş tanımlı işsizlik oranı resmi genç işsizlik oranı yüzde 27.7 seviyesinde gerçekleşti. Genç kadınlar için bu oran yüzde 33 oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.