Öne Çıkanlar Covid19 Kuşadası Belediyesi gündem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugünün gündem başlıkları Zeytin Dalı Harekatı Halka arz Gürer bugünün gündem özeti dünya sağlık örgütü Afrin ataşehir belediyesi

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Dalgalanmaların Kısa Bir Süre Sonra Sona Ereceği Düşünülmekte"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dolar kurundaki yükselişe ilişkin, “Bu artışların spekülatif hareketlerle gerçekleştiği ve bu dalgalanmanın kısa bir süre sonra sona ereceği düşünülmektedir. Çünkü döviz kurlarındaki dalgalanma ülkemizin makro ekonomik göstergeleri ile uyumlu değildir” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın soru önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanı Zeybekci, ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarının yanı sıra, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticareti kısıtlayıcı önlemleri ile küresel ticarette artan korumacılık eğilimi ve ticaret savaşlarına yönelik belirsizliklerin, Dolar kurundaki yükselişin asıl sebepleri olarak  çıktığını belirterek, “Diğer taraftan, son dönemde görülen jeopolitik gerginlikler de Dolar kurundaki hareketliliklere sebep olmuştur. Ancak bu artışların spekülatif hareketlerle gerçekleştiği ve bu dalgalanmanın kısa bir süre sonra sona ereceği düşünülmektedir. Çünkü döviz kurlarındaki dalgalanma ülkemizin makro ekonomik göstergeleri ile uyumlu değildir” değerlendirmesini yaptı.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı olarak, ülkenin döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalardan en az zarar görecek hale gelmesi adına çalışmaların devam ettiğini, çalışmaların temel olarak yüksek teknolojili, AR-GE, inovasyon ve üretime dayalı ihracat ve yatırım politikaları oluşturmak ekseninde olduğunu belirtti. 

“YEREL PARALARIN KULLANIMININ ARTTIRILMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPILMAKTA”

Bakanlık olarak, yatırımcılara ve ihracatçılara bu yönde bir üretim ve ihracat anlayışına geçmeleri adına gerekli tüm desteğin verildiğini kaydeden Zeybekci, “Diğer yandan, ülke ekonomisindeki Euro ve Dolar bağımlılığının azaltılması amacıyla dış ticarette yerel paraların kullanımının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

Zeybekci, fiyat istikrarı amacına ulaşmak için uygulayacak para politikasını ve kullanacak para politikası araçlarının doğrudan belirleme yetkisinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na ait olduğunu ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.