Öne Çıkanlar Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal yök Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ito bitlis milli savunma bakanlığı ukrayna FLOmum marka yüzü İstanbulun sokak lezzetleri Duadır XL-S Nutrition Miraç Filminin konusu

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ete getirilen “tavan fiyat’’ uygulamasının sürdürülebilir bir çözüm olamayacağını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı “tavan fiyat” uygulamasını değerlendiren Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, uygulamanın sürdürülebilir bir çözüm olamayacağını ifade etti. Bakan Faruk Çelik, 3 Şubat Salı günü "Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23.3 lira, yağlı et tavan fiyatının 21,8 lira, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık" sözleriyle uygulamayı açıklamıştı.

Konuyla ilgili yazılı bir basın açıklamasında bulunan GPD Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yaptığı açıklamada et fiyatlarının yükselmesinin esas sebeplerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğine değindi. Perakendeciler olarak et üreticisi olmadıklarını, ancak üreticilerin maliyetin yüksek olmasının başlıca sebeplerinin canlı hayvan ve yem fiyatları olduğunu dile getirdiğini söyleyen Özdemir, bunun dışında işletme, enerji, bakım ve nakliye maliyetlerinin; et üretim maliyetini oluşturan diğer kalemleri oluşturduğunu belirtti. Özdemir,  üreticilerden aldıkları bilgilere göre, etin maliyeti içindeki en büyük payın canlı hayvan maliyetinden sonra yemden kaynaklandığını ifade etti.

Nihat Özdemir, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde kişi başına et talebi ve tüketiminin daha yükseklere çıkması ve sağlıklı beslenme için tüketicilerin uygun fiyatlarla ete erişimi önemlidir. Perakende sektörü yüksek rekabet nedeniyle, etin giriş maliyetleri çerçevesinde kimi zaman başa baş noktasında talebi karşılamaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda, büyük üretim tesislerinin verimli şekilde iç kaynaklardan arzı artırması sürdürülebilir kalıcı çözüm oluşturacaktır. Bu nedenle, büyük et üretim tesislerinin teşvik edilmesi ve yem maliyetlerinin aşağı çekilmesi et fiyatlarının düşmesini ve ortalama kişi başı kırmızı et tüketiminin artmasını sağlayacaktır.”  

Kısa vadede et fiyatlarının düşürülmesi için çözüm önerilerini paylaşan Özdemir, “Sürdürülebilir yapılanma uzun soluklu bir süreçtir. O süreç devam ederken kısa vadede çözüme ulaşılması ve et fiyatlarının düşürülmesi için, yeterli miktarda besilik canlı hayvan kaynağının oluşturulması ve yem fiyatlarının sübvanse edilmesi gerekli. Perakende satışta KDV oranın yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi belirlenen tavan fiyatlara ülke genelinde daha hızlı ulaşılabilmesini sağlayacaktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.