Öne Çıkanlar Covid19 ANTALYA istanbul COVID19 aşısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu KPSS enflasyon çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı berat albayrak fenerbahçe Antalya Lisesi

FITCH Açıkladı Ekonomist Ve Bazı Parti Tribünleri Sustu: Enflasyon Yüzde 16,9, Büyüme Yüzde 7.9 Olacak

-Fitch Ratings Haziran'da Türkiye için öngördüğü yüzde 6.3'lük 2021 büyüme tahminini yüzde 7.9'a çıkardı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 16.9'a düşeceğini bildirdi.



-Fitch raporunun satır arasından "Selahattin Demirtaş" çıktı.

Fitch Ratings Haziran'da Türkiye için öngördüğü yüzde 6.3'lük 2021 büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederek yüzde 7.9'a çıkardı. Fitch Türkiye için tahminlerini ekonomi kanalları ve sosyal medyada açıklayan bazı ekonomist ve partileri de fena halde ters köşeye yatırarak bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 16.9 şeklinde açıkladı. Fitch raporunun satır aralarından hapisteki "Selahattin Demirtaş'a özgürlük" çıktı. Türkiye'nin notunu "BB-" olarak değiştirmeden bırakan Fitch, görünümü ise "Stable" şeklinde ilan etti.

Fitch raporunda Türkiye'nin büyüme beklentisiyle ilgili şöyle denildi:

"Yüksek devir etkisi (özellikle 1Ç21'deki güçlü performansın ardından) ve ekonomik aktivitedeki esnekliğin devam etmesi nedeniyle büyüme tahminimizi Haziran'daki %6,3'ten 2021'de %7,9'a revize ettik. 2Y21'de iç talebin yavaşlaması, güçlü ihracat büyümesi ve turizm sektöründeki toparlanma ile dengelenecek. Türkiye'nin politika bileşiminin, özellikle para politikasının, makroekonomik dengesizlikleri daha da kötüleştirmeyeceğine dair beklentimize dayanarak, 2022'de büyümenin yavaşlayarak %3,5'e düşeceğini tahmin ediyoruz."

-NEDİR BU HDP SEVGİSİ?

Fitch değerlendirmesinin bir bölümünde işi gücü bırakıp hapisteki Kobanici Selahattin Demirtaş'ın derdine düştü. İlgili bölüm şöyle:

"Fitch, 2023'teki genel seçimler ve siyasi takvimin, ekonomi politikasının yönü ve ekonomik aktörlerin beklentileri üzerinde etkili olacağı görüşünde. Politika tamponları ve zayıflamış kredibilite göz önünde bulundurulduğunda ekonomik teşviklerin potansiyel büyüklüğü, 2020'de hükümet desteğine zarar vermiş görünen makroekonomik istikrarsızlığın yeniden alevlenmesi riskine karşı beklenen ekonomik ve siyasi faydaları dengelemek zorunda kalabilir. Muhalefet partileri ve olası cumhurbaşkanı adayları aleyhine devam eden ve potansiyel olarak seçimlere katılmalarını engelleyen yargı süreçleri siyasi belirsizliği artırabilir."

-BU YIL ENFLASYON YÜZDE 16,9 OLACAK

Fitch Türkiye'nin reytinginin zayıf para politikası güvenilirliği, yüksek enflasyon, yüksek finansal gereksinimler bağlamındaki düşük dış likidite ve jeopolitik riskleri yansıttığını bildirdi. Güven zayıflığının düşük kamu açığı ve borç ile daha güçlü büyüme performansı ve benzer ülkelere kıyasla kişi başına GSYH ve İnsani Kalkınma gibi yapısal göstergelere karşı durduğunu kaydeden Fitch yıllık enflasyon tahminini ise yüzde 16.9 olarak ifade etti.

-FITCH AÇIKLADI EKONOMİST TRİBÜNÜ SUSTU!

Kurum bu yıl için enflasyon tahminini ise yüzde 16.9 olarak açıklayarak, Türkiye için kehanetlerde bulunan birtakım yeni parti, politikacı, genel başkan, sözcü ve ekonomistlerden oluşan tribünü adeta susturdu. Enflasyonla ilgili şöyle denildi:

"Enflasyonun, olumlu baz etkisi ve yavaşlayan iç talebe bağlı olarak, 2021 sonu itibarıyla hala yüksek bir oran olan yüzde 16.9'a düşeceğini bekliyoruz. İç talebin yavaşlaması, mali koşulların kısmen daha da sıkılaşması, 2020 kredi teşvikinin aşamalı olarak kaldırılması ve bireysel kredi büyümesini hedefleyen makroihtiyati tedbirlerin uygulamaya konulması nedeniyle kredi büyümesindeki belirgin yavaşlamaya bağlı olacak. Para biriminde potansiyel ek değer kaybı baskısı, enflasyon beklentilerindeki kötüleşme ve ücret anlaşmaları gibi endeksleme mekanizmaları enflasyonist riskleri artırıyor."

-CARİ AÇIK DÜŞECEK, TURİZM GELİRLERİ ARTACAK

Fitch değerlendirmesinde Türkiye ekonomisi hakkında umut verici diğer gelişmeler de şöyle sıralandı:

"Hızlı ihracat büyümesi ve altın ithalatındaki düşüş, enerji ithalatı da dahil olmak üzere artan emtia fiyatlarının etkisini hafiflettiğinden cari açık daraldı. Turizm ihracat gelirlerinin 21.Y.2'de yıllık bazda iyileşmesiyle birlikte, tüm yıl cari işlemler açığı 2020'de %5,2'den 2021'de GSYİH'nın %3'üne düşecek. Temel politika varsayımımız ve toparlanma turizm gelirleri altında, cari açığın 2022-2023'te ortalama 'BB' medyanına benzer şekilde ortalama %2,3 olmasını bekliyoruz."

-"ABD SURİYE'NİN KUZEYİNDE KÜRT GÜÇLERİNİ DESTEKLİYOR"

Fitch, Türkiye için jeopolitik risklerin yüksek kalmaya devam edeceğini belirterek, "Ancak mevcut yaptırımların ekonomi üzerinde şimdiye kadar sınırlı bir etkisi oldu. S-400 meselesine ve ABD'nin Suriye'deki Kürt güçlerle işbirliğine ek olarak, ABD ile ilişkilerin birkaç potansiyel alevlenme noktası mevcut. Kıbrıs ile ilgili son gelişmeler AB ile gerilimi yeniden alevlendirebilir ve kuzey Suriye, Libya'daki operasyonlar ve Ermenistan ile çatışmada Azerbaycan'a verilen destek, Rusya ile ek gerilim kaynakları oluşturabilir." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.