Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs sıla vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan chp niğde milletvekili ömer fethi gürer gündem başlıkları google

Hububat Alım Fiyat ve Politikaları Açıklandı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2016 yılı hububat alımı fiyat ve politikalarına ilişkin yaptığı açıklamada, hububat hasadının bugün itibariyle yüzde 35 seviyesine ulaştığı ve fiyatlarda düşüş yaşanması nedeniyle hububat müdahale fiyatının açıklanmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

TMO tarafından yapılan açıklamada, 18 Mayıs 2016 tarihinden itibaren üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla taahhütname ile ürün alımlarına başlandığı kaydedildi ve 250 bin ton taahhütnameli alım gerçekleştirildiği belirtildi.

Hububat Alım Fiyatları

TMO tarafından yapılan açıklamada hububat alım fiyatlarına ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi:

“2016 yılı için Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday (proteini %12,5-13, süne oranı %1’e kadar) alım fiyatı ton başına 910 TL. Pariteye göre makarnalık buğday fiyatı ton başına 1000 TL. Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacaktır. Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için belirlenmiş olan 910 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 121 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.031 TL/Tona, makarnalık buğday için belirlenmiş olan 1.000 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 121 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.121 TL/Tona yükselmektedir.”

Arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden arpa için fiyat açıklamaya gerek görülmediği belirtilen açıklamada, açıklanan fiyatlara, kaliteye göre yüzde 7'ye kadar ilave artış uygulanacağı ifade edildi.

Hububat Alım Politikaları

  1. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır. 
  2. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren TMO’ya satabileceklerdir. 
  3. Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO’ya teslim eden üreticiler; yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek, emanete bırakabilecek veya TMO’ya satabileceklerdir. 
  4. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
  5. Randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecektir.
  6. Randevu alma işlemi, gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası; tüzel kişiler için vergi numarası ile yapılacaktır. 
  7. Lisanslı depolardaki ürünlere yerinde alım garantisi verilecektir. 
  8. TMO, altyapısı uygun olan borsalarda da alım yapacaktır. Borsalardan alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir.  
  9. Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO’dan %30 avans alabilecektir. 
  10. Üretici ve tüccar, emanete bırakılan ürünler için TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir. Makbuz senedi karşılığı kredi kullananların kredi faizinin %25’i TMO tarafından ödenecektir.
  11. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır. Üretici banka kartı ile ürün getiren üreticilere erken ödeme yapılmakta olup ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere 15 gün içerisinde ödeme yapılacaktır. Taahhütnameli hububat bırakan üreticilerden, ürününü TMO’ya satmak isteyenlere ürün bedeli bayramdan önce ödenecektir. 
  12. Üreticilerden bu yıl ilk kez boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üretici 6,5 TL/Ton ilave gelir elde edecektir.
TMO tarafından yapılan açıklamada, TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerektiği ifade edildi.

Anlaşmalı bankalar:Ziraat Bankası, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Şekerbank, Denizbank, TEB, Albaraka Türk, Finansbank.
 
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.