Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım çin gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ihracat Akşener vodafone merkez bankası Afrin Gürer

İhracat Beklentisi Azaldı, İthalat Beklentisi Arttı

İhracat beklenti endeksi, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre 2,8 puan azalarak 123,7 olarak gerçekleşti. İthalat Beklenti Endeksi ise 2017 yılının dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre 6,5 puan artarak 112,8 seviyesinde gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı, 2017 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre İhracat Beklenti Endeksi, yılın dördüncü çeyreğinde, üçüncü çeyreğe göre 2,8 puan azaldı. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde 126,5 olan Endeks, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde 123,7 seviyesinde gerçekleşti. 100’ün üzerinde gerçekleşen İhracat Beklenti Endeksi, Türkiye’nin önde gelen ihracatçı firmalarının 2017 yılının dördüncü çeyreğinde ihracatın artacağı yönünde beklentilere sahip olduğuna işaret ediyor.

2017 yılının dördüncü çeyreğinde, 2017 yılı üçüncü çeyreğine göre, İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek üç aya ilişkin ihracat beklentisinin ve şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyinin Endeksi azalış yönünde etkilediği, gelecek 3 aya ilişkin ihracat siparişi beklentisinin ve son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyinin ise Endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi. Bununla birlikte, Endekse dahil edilen tüm soruların yayılma endekslerinin bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyrettiği görüldü. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi 2017 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 14 puan arttı.

İTHALAT BEKLENTİ ENDEKSİ 112,8 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

İthalat Beklenti Endeksi, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde, 2017 yılının üçüncü çeyreğine göre 6,5 puan arttı. 2017 yılının üçüncü çeyreğinde 106,3 olan Endeks, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde 112,8 seviyesinde gerçekleşti.

2017 yılının dördüncü çeyreğinde, 2017 yılı üçüncü çeyreğine göre, İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun Endeksi azalış yönünde etkilediği; gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi, birim ithalat fiyatı beklentisi ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise Endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi. Diğer taraftan, İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun ve mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun yayılma endeksi bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanda seyrederken, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisine ilişkin sorunun yayılma endeksi aynı düzeyde kaldı. Gelecek 3 aya ilişkin birim ithalat fiyatı beklentisine ilişkin endeks ise daha düşük puanda seyretti. Bu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi 2017 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,7 puan arttı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.