Öne Çıkanlar meb adana cumhurbaşkanı erdoğan haberleri KPSS TOGG ayhan barut Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kanyon tesk genel başkanı bendevi palandöken gündem özeti gazi CHP Sözcüsü Öztrak

Kalkınma Bakanı Sanayi Üretim Artışını Değerlendirdi

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Aralık ayı sanayi üretim endeksi verilerindeki artışı değerlendirerek, “Bu sonuç 1 Kasım Seçimleri sonrası azalan belirsizlik ortamının sanayi üretimimize olumlu yansıdığını göstermektedir” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aralık ayı Sanayi Üretim verilerini değerlendirdi. TÜİK verilerine göre, aylık sanayi üretim endeksi 2015 yılı Aralık ayında piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 4,4 oranında artış kaydetti. Aralık ayı sanayi üretimi için piyasa tahmininin yüzde 3,9-4,1 aralığında olduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, “Bu sonuç 1 Kasım Seçimleri sonrası azalan belirsizlik ortamının sanayi üretimimize olumlu yansıdığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.

-“VERİLER 4 YILLIK GSYH BÜYÜME TAHMİNİNİ DESTEKLEYEN BOYUTTA”-

TÜİK takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 oranında artış kaydettiğini vurgulayan Bakan Yılmaz,  şöyle dedi:

“Aralık ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,8 artmıştır. Sanayi üretim endeksi 2015 yılı son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 oranında, imalat sanayi üretim endeksi ise yüzde 8,1 oranında artmıştır.

OVP (2016-2018)’de 2015 yılı GSYH artış hızı yüzde 4, son çeyrek GSYH artış hızı ise yüzde 5,4 olarak tahmin edilmişti. Bu tahminde 2015 yılı dördüncü çeyrek sanayi katma değer artışı yüzde 6,4, yıllık sanayi katma değer artış hızı ise yüzde 3,4 olarak öngörülmüştü.

TÜİK açıklaması sonrasında dördüncü çeyrek ortalama sanayi üretim artışı yüzde 7,4 olarak yılın diğer dönemlerinin çok üzerinde gerçekleşmiştir. Yıllık sanayi üretim artış hızı ise ortalama yüzde 3,2 olmuştur. Buna göre yılın son çeyreğinde GSYH büyümesi yüzde 5,4’ü aşabilir, 2015 yılı GSYH büyümesi yüzde 4 ve biraz üzerinde gerçekleşebilir.  Dördüncü çeyrekte ortalama kapasite kullanım oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 puan artarak yüzde 75,7 olarak gerçekleşmiştir.

Reel Kesim Güven Endeksi, Ekim-Aralık ortalaması da (107.5) önceki çeyreğe göre (102.0) yükselmiştir. PMI Kasım’da 50,9, Aralık ayında 52,2 olarak kaydedilmiştir. Yılın dördüncü çeyreğinde elektrik üretimi yüzde 5,3, talebi yüzde 4,6 oranında artmıştır. Beyaz eşya üretimi dördüncü çeyrekte yüzde 12 oranında artmıştır. Dördüncü çeyrekte otomotiv üretimi yüzde 14,7, otomotiv ihracatı yüzde 18,6 oranında artmıştır.

Bu veriler dördüncü çeyrekte yurt içi üretim ve talep göstergelerinin sanayi ve hizmetler sektörlerinde canlanmayı ve yüzde 4 yıllık GSYH büyüme tahminini destekleyen boyuttadır. Aralık ayında ara malı üretimi yüzde 2,6, dayanıklı tüketim malı üretimi yüzde 6,6, dayanıksız tüketim malı üretimi yüzde 1, enerji üretimi yüzde 9,5, sermaye malı üretimi yüzde 7,2 oranında artmıştır. İmalat sanayiinde üretim Aralık ayında yıllık yüzde 4,3 oranında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise bir önceki aya göre 0,5 oranında artmıştır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.