Öne Çıkanlar Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal yök Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ito bitlis milli savunma bakanlığı ukrayna FLOmum marka yüzü İstanbulun sokak lezzetleri Duadır XL-S Nutrition Miraç Filminin konusu

Kırsal Kalkınma Programında 3,5 Milyar Hibe Sağlandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bugüne kadar 10 bin 742 projeye, yaklaşık 3,5 milyar TL hibe desteği sağlandı. Bu desteklerle 42 ilde, toplamda 7 milyar TL’yi bulan yatırım gerçekleştirildi ve yaklaşık 51 bin kişiye istihdam sağlandı” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Avrupa Birliği’nin aday ülkelere yönelik Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında ilki 2011 yılında ülkemizde uygulamaya başlanan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bugüne kadar 10 bin 742 projeye, 3 milyar 462 milyon 393 bin 511 TL hibe desteği sağlandı. Bu destekler sayesinde 42 ilde, faydalanıcı katkılarıyla birlikte toplamda 6 milyar 950 milyon 264 bin 155 TL yatırım gerçekleştirildi ve 50 bin 718 istihdam sağlandı” açıklamasında bulundu.

2016 itibariyle, 2020 yılına kadar sürecek olan IPARD Programı’nın ikinci dönemine girildiğini ifade eden Çelik, bu yeni dönemde tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik desteklere yeni yatırım alanları ve artan hibe oranları ile devam edeceklerini bildirdi. 801 milyon Avro’su Avrupa Birliği’nden olmak üzere, ulusal katkı ile birlikte toplamda yaklaşık 1 milyar Avroluk kaynağı vatandaşların kullanımına sunacaklarını dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

“IPARD II Programı’nda, ilk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü ve manda eti üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de eklendi, hayvancılık alanındaki bu hibe desteklerinin üst sınırı yüzde 65’ten yüzde 70’e çıkarıldı.

Kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçlayan arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı yüzde 50’ten yüzde 65’e çıkarıldı, bu alandaki faaliyetlere makine parklarının kurulumu ve yenilenebilir enerji yatırımları da eklendi. Ayrıca bitkisel üretim kapsamında tıbbi-aromatik bitki, süs bitkisi ve fidan yetiştiriciliğinin yanında artık mantar yetiştiriciliği de desteklenecek.”

-1 MİLYAR AVRO CİVARINDAKİ KAYNAK TÜRKİYE ÇİFTÇİLERİNE AKTARILACAK-

Bakan Çelik, “IPARD-II Programı’nın ve yaklaşık 1 milyar Avro civarındaki kaynağın ülkemiz çiftçilerine, üreticilerine hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD-II Programı’nın ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıkıldı. Süreç 27 Nisan 2016 tarihinde tamamlandı. Bakan Çelik’in açıklamalarına göre, yapılan başvurular, talep edilen destek miktarı ve yatırım rakamları şöyle oldu:

-Süt, kırmızı et ve kanatlı eti üretimi ile yumurta tavukçuluğunu kapsayan hayvansal üretim alanında toplam 2 bin 345 adet başvuru alındı. Talep edilen destek tutarı 3 milyar 25 milyon 4 bin 248 TL, toplam yatırım tutarı ise 4 milyar 958 milyon 869 bin 688 TL.

-Etin, sütün, meyve-sebzenin ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik olarak toplam 135 adet başvuru yapıldı. Bu başvurular için talep edilen destek tutarı yaklaşık 211 milyon 967 bin 615 TL, toplam yatırım tutarı ise 466 milyon 984 bin 473 TL.

-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Sektörlerinde ise toplam 6 bin 306 adet başvuru yapıldı. Bu başvurularda talep edilen destek miktarı ise 1 milyar 200 milyon 481 bin 617 TL, gerçekleştirilmesi planlanan toplam yatırım 2 milyar 49 milyon 834 bin 198 TL.

Bu başvurular IPARD prosedürlerine uygun olarak gerekli inceleme, kontrol ve analiz süreçleri ile sıralama kriterlerine tabi tutulduktan sonra kaliteli projeler desteklenmek üzere belirlenecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.