Öne Çıkanlar Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal yök Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ito bitlis milli savunma bakanlığı ukrayna Evlenme Jojo Rabbit Lucky Charms FLOmum marka yüzü Çetin Düz Kimdir

KOBİDER Başkanı Özgenç: Faiz Yükseldi, Lobi Sevinçli, KOBİ’ler Üzgün

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yatırımcıları yüksek faize ezdirmemeliyiz” sözüne rağmen, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’e yükseltmesi faiz lobisinin ve rantiyenin yüzü güldürürken KOBİ’leri derinden üzmüştür." dedi. 

TCMB'nin faiz oranlarındaki rekor artıştan dolayı, hem esnaf hem de KOBİ kredisi kullananların yeni bir kredi kullanma gücünün olumsuz etkileneceği bir gerçektir. Çünkü bu karar dövizin ateşini kısmen söndürdü ama faiz lobisini sevindirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 ay önce kendisi iktidarda olduğu sürece faizlerin düşeceğini ve enflasyonun kontrol altına alınacağını söylemişti. KOBİ’lerde bu sözlere inanmıştı. Şimdi ne değişti de 4 ayda birkaç kez faiz artışına gidildi?

KOBİDER Başkanı Özgenç, dünya, ekonomideki faiz etkisini azaltmaya çalışırken Türkiye’de Merkez Bankası, iş dünyasının sesine kulak tıkayarak faizi yüzde 8,5’dan yüzde 25’e çıkardı. Üretime takoz olacak olan bu artış ekonomik gerekçelerle izah edilemeyen bir faiz artışı oldu.

Kaldı ki; Türkiye'nin faiz oranlarını arttırarak uyguladığı sıkı para politikasının, ekonomiyi yavaşlattığı ve bu sıkı para politikasından dolayı ekonomide meydana gelen yavaşlamanın KOBİ'lerin borç seviyesini derinden etkileyecektir.

Ayrıca bu şartlarda işletmeler nasıl kredi kullanacak? Zaten zorlu bir süreçten geçen  esnaf ve KOBİ'ler finansmana ulaşamadıkları zaman daha fazla olumsuzluk yaşayacaklar.

ENFLASYONLA MÜCADELE SADECE FAİZLERİ ARTTIRMAKLA ÇÖZÜLEMEZ

Başta gıda ve emtia olmak üzere küresel piyasalardan kaynaklanan fiyat artışlarının Merkez Bankası'nın etki alanının dışında kalması sebebiyle, enflasyonla mücadelenin yalnızca politika faizi enstrümanı ile sürdürülmesinin yeterli olmayacağı düşüncesindeyiz. Önden yüklemeli faiz artışının piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde bir düzeyde gerçekleşmesiyle, bundan sonra atılacak adımların iş dünyasının yatırım hevesi ve borç yapılandırması adına nasıl bir seyir izleyeceğini görmek gerekecektir. 

YATIRIM, ÜRETİM, İSTİHDAM VE İHRACATIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL OLAN YÜKSEK FAİZ, TÜRKİYE’Yİ REKABETTE GERİDE BIRAKIYOR.

Yatırıma ve harcamalara ihtiyacımız olduğu bir zamanda yüksek faiz artışı yaşanması KOBİ’leri zor durumda bırakıyor. Ülke olarak istihdamın artması, ekonomi çarklarının hızlanması açısından yatırım ve harcamalara ihtiyacımız var. Faizler sürekli yukarı yönde olduğu sürece yatırım ve harcama ortamından bahsetmek ne kadar doğru olur.

Türkiye'de, KOBİ'lerin dış rekabete karşı başarı sağlayabilmeleri için düşük faizle finanse edebilecek kaynağa sahip olmalıdır. Aksi halde rekabet edebilme şansı olmayacaktır. Nitekim faiz artışının üretim maliyetlerini arttıracağı dolayısıyla girişimcilerin kısa vadeli ve kârlı alanlara yönelmesine yol açacaktır.

DÜNYA’DA FAİZ TEK HANEDE BİZDE ÇİFT HANEDE

Merkez Bankası, iki gün önce aldığı kararlarla faizleri artırdı. Hem de bir hayli artırdı. Dünya düşük faize giderken bizde oranların çift hane olması düşündürücüdür. Zira  yüksek faizin piyasaları etkilememesi mümkün değil ki... Dünya eksi faize gidiyor bizde yüzde 25. Bu oranla yatırım yapma imkanı nasıl olsun? Eğri oturup doğru konuşalım, bu faizlerle yatırım nasıl yapılır? İşsizlik var diyoruz ancak bu oranlarla nasıl yatırım yapılacak, işsizlere nasıl iş verilecek? Ayrıca bu faiz oranları serbest piyasalarda %30-35’lere dayanacaktır. Bu rakamlarla hiç kimsenin yatırım yapması, kredi kullanması ve geleceğe dönük risk alması söz konusu olamaz. Tam aksine bu durum, ciddi bir durağanlık ve piyasalarda daralma getirecektir.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.